Durerea musculară din stres - cum să vă relaxați și să rezolvați în mod corespunzător?

Durerea musculară din stres - cum să vă relaxați și să rezolvați în mod corespunzător?

Ce este stresul?

Inițial, nu trebuia să fie deloc un inamic. Stresul este o reacție fizică și mentală naturală la experiențele de viață. Cu toții suntem stresați din când în când, și totuși nu trebuie să fie neapărat dăunător. Acesta poate fi declanșat de orice, de la responsabilitățile zilnice de la serviciu sau de acasă până la evenimente grave din viață: un nou diagnostic, un război sau moartea unei persoane dragi, de exemplu.

Există multe situații în care stresul este benefic, chiar și în prezent. În situații bruște și pe termen scurt, vă poate ajuta să faceți față unor circumstanțe dificile. Vă va stimula să obțineți performanțe superioare, să aveți grijă de un copil bolnav, vă va alerta cu privire la o greșeală sau la un pericol de care trebuie să scăpați cât mai curând posibil.

Stresul ne ajută organismul să se adapteze la situații noi. Acesta poate fi pozitiv atunci când ne menține atenți, motivați și pregătiți să evităm pericolul. Cu toate acestea, în lumea rapidă de astăzi, cu factori de stres care pândesc din toate părțile, stresul poate deveni o stare cronică la care organismul uman nu este adaptat pe termen lung. Dacă o persoană nu ia măsuri pentru a gestiona și ameliora acest stres, mai devreme sau mai târziu acesta își va pune amprenta asupra sănătății sale fizice și psihice. În articolul nostru despre simptomele stresului , veți afla exact care sunt simptomele de care trebuie să vă feriți cel mai mult.

Cum identificăm durerile musculare cauzate de stres?

Când ești stresat, mușchii tăi se încordează pentru a te proteja (și pentru a te proteja) de leziuni. Când stresul scade, aceștia se relaxează. Cu toate acestea, dacă sunteți în permanență stresat, aceștia nu vor avea ocazia să se relaxeze. Rezultatul? Mușchii tensionați declanșează dureri de cap, de spate și de umeri.

Dacă vă luptați cu durerea pentru o lungă perioadă de timp, încetați să mai faceți exerciții și căutați alinare în analgezice. Acest lucru începe un alt cerc vicios nesănătos.

Tensiunea mentală se reflectă cel mai adesea în zona umerilor din partea superioară a coloanei toracice și cervicale. Și apoi mai ales în tensiunea mușchilor de la joncțiunea dintre primele două vertebre cervicale și craniu, care poate fi legată și de durerile de cap. Acestea sunt probleme tipic feminine.

Bărbații suferă adesea de dureri de spate la nivelul coloanei lombare. Anatomia diferită și diferențele de funcționare joacă un rol semnificativ în acest sens, unde, de exemplu, o parte diferită a mușchilor este slăbită la bărbați decât la femei. Acest lucru este urmat apoi de influențele psihologice.

Atunci când suntem supuși stresului , tensiunea acelor grupe musculare, care sunt denumite posturale, crește rapid. În schimb, la mușchii care sunt fizici, tensiunea scade și mai mult atunci când sunt stresați.

Cu alte cuvinte, în condiții de stres psihologic specific, dezechilibrul mușchilor și al sistemului musculo-scheletal este accentuat, ducând la apariția durerilor acute de spate.

Cauzele durerilor musculare

Principalele cauze ale durerilor musculare includ o gamă largă de factori, de la stresul psihologic la stresul fizic. Identificarea acestor cauze este esențială pentru prevenirea și tratamentul eficient.

I. Stresul

Organismul răspunde la stresul psihologic cu o capacitate redusă de a rezista infecțiilor, ceea ce poate duce la dureri musculare. Simptomele includ bătăi rapide ale inimii, creșterea tensiunii arteriale, dureri de cap, greață și dureri în piept.

Reducerea stresului poate fi obținută prin practicarea metodelor de relaxare și minimizarea factorilor de stres.

II. Deficiențe nutriționale

Nutriția adecvată este esențială pentru sănătatea musculară, deficitul de vitamina D fiind o cauză frecventă a durerilor musculare. Această vitamină este importantă pentru absorbția calciului, iar o deficiență poate duce la o scădere a nivelului de calciu din sânge, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mușchilor, oaselor și altor sisteme ale corpului.

III. Deshidratarea

Un aport inadecvat de lichide poate provoca dureri musculare, deoarece apa este esențială pentru buna funcționare a organismului. Deshidratarea interferează cu funcțiile de bază, cum ar fi respirația și digestia, astfel încât este important să obțineți suficientă apă, în special pe vreme caldă sau în timpul activității fizice.

IV. Leziuni

Întinderea sau întinderea unui mușchi poate provoca durere și disconfort. Rănile minore adesea nu necesită asistență medicală, dar este important să vă odihniți suficient și să folosiți metodele de tratament adecvate. Pentru leziunile mai grave care limitează mișcarea sau nu se retrag, se recomandă o vizită la medic.

V. Lipsa de somn

Somnul de calitate este esențial pentru recuperarea organismului. Lipsa acestuia poate duce la dureri musculare și la o capacitate redusă de concentrare și de îndeplinire a sarcinilor zilnice.

VI. Activitatea fizică excesivă

Activitatea fizică intensă sau neobișnuită poate provoca dureri musculare. Prevenirea include încălzirea adecvată înainte de exerciții, creșterea treptată a intensității antrenamentului și adaptarea la noi tipuri de exerciții.

Cum se tratează durerea musculară cauzată de stres?

Tratamentul pentru durerile musculare depinde de cauza durerii. Dacă este vorba de o durere musculară punctuală cauzată de suprasolicitare, puteți încerca unele dintre următoarele metode de tratament:

  • Exerciții fizice și stretching
  • Tehnici de relaxare (meditație, respirație, yoga)
  • Nutriție și hidratare corespunzătoare - susținute de suplimente nutritive precum Collagen Arthro, MSM sau Chondro Complex.
  • Masaj și fizioterapie
  • Relaxare

Atunci când mușchii dumneavoastră sunt dureroși, este important să acordați corpului suficient timp pentru a se odihni și a se recupera. Reduceți activitatea și acordați-vă timp pentru a vă relaxa.

  • Comprese calde sau reci

Compresele calde sau reci pot ajuta la ameliorarea durerii și a umflăturii. Compresele calde ameliorează tensiunea musculară și îmbunătățesc fluxul sanguin, în timp ce compresele reci reduc umflătura și reduc inflamația.

  • Masajele

Masajele pot ajuta la ameliorarea tensiunii musculare și la îmbunătățirea circulației. Cu toate acestea, dacă aveți o leziune sau o durere musculară gravă, ar trebui să vă consultați medicul înainte de a beneficia de un masaj.

Măsuri preventive

Dacă simțiți că nu vă descurcați bine cu stresul din viața dumneavoastră, că vă este greu să faceți față provocărilor vieții și că prezentați deja simptome fizice sau psihice ca urmare a stresului, nu mai așteptați să căutați ajutor profesional. Dacă simțiți că ar trebui să vă descurcați singur, credeți-ne, această abordare vă va face mai mult rău decât bine. Solicitarea de ajutor din timp poate juca un rol crucial în rezolvarea problemelor.

În plus, s-a dovedit că simplul fapt de a căuta ajutor, adică de a ridica telefonul și de a face o programare la un fizioterapeut sau psihoterapeut, marchează începutul vindecării și ameliorează simptomele. Fizioterapia poate ajuta la reducerea stresului prin exerciții fizice, care eliberează corpul de tensiune și de orice durere, în timp ce mișcarea este benefică pentru respirație și sănătatea plămânilor, precum și pentru funcția cardiacă pe care am menționat-o mai devreme în articol. Fizioterapia este utilă și pentru persoanele al căror stres provoacă tetanie - o stare de iritabilitate neuromusculară crescută. De asemenea, s-a dovedit că persoanele care au mai multă masă musculară și fac mișcare în mod regulat gestionează stresul mult mai bine decât persoanele care nu fac acest lucru. În același timp, efectuarea de consultații regulate vă învață să vă rezervați timp pentru dumneavoastră, chiar și într-o viață agitată, și să vă puneți pe primul loc.

Chiar și așa, putem face câteva schimbări în rutina noastră zilnică care pot avea un impact mare asupra bunăstării noastre mentale:

  1. Urmați un stil de viață sănătos. Odihna suficientă, legumele și fructele în alimentație și exercițiile fizice sănătoase sunt esențiale.
  2. Limitați consumul de alcool și fumatul, care pot agrava stresul.
  3. Păstrați legătura cu cei dragi. Timpul petrecut într-o companie plăcută vă va stimula starea de spirit și vă va ajuta să aveți alte gânduri.
  4. Oferiți-vă o detoxifiere digitală. Înlocuiți telefonul cu o carte, uitați-vă seara la televizor cu jocuri de societate cu familia. Veți descoperi că vă veți bucura de timpul petrecut „offline”. :-)
  5. Fă-ți timp pentru tine. În lumea rapidă de astăzi, uităm adesea de noi înșine, ceea ce nu este bine. Bucurați-vă de o seară plăcută cu comedia dvs. preferată sau faceți o baie relaxantă.
  6. Învățați tehnici de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație, mindfulness sau yoga, care vă pot ajuta nu doar acut, ci și pe termen lung.
  7. Mizați pe suplimente sau ierburi de bună calitate. Balsamul de lămâie, vitamina B sau magneziul pot ajuta la combaterea simptomelor stresului.

Durerea musculară poate fi o problemă incomodă și limitativă, dar de obicei poate fi tratată cu succes. Important este să identificați cauza durerii musculare și să alegeți tratamentul adecvat în consecință. În același timp, este important să vă dedicați prevenirii durerilor musculare pentru a minimiza riscul de a dezvolta această problemă.

Resurse:

Stress effects on the body (apa.org)

Muscle Stress - an overview | ScienceDirect Topics

Chronic psychological stress impairs recovery of muscular function and somatic sensations over a 96-hour period - PubMed (nih.gov)

Study on the Effect of Stress on Muscles Among Adults and Geriatrics-a Survey - IOPscience