Oasele sunt temelia ta: tratamentul și prevenirea osteoporozei
Imaginați-vă pentru o clipă bunica dumneavoastră, o persoană care v-a delectat cu povești despre aventurile ei sau despre escaladarea munților în cei mai frumoși ani ai ei. Cu toate acestea, ultimii ei ani sunt marcați de un inamic neprevăzut, adesea invizibil - osteoporoza. O simplă împiedicare duce la o fractură gravă de șold care îi schimbă viața pentru totdeauna. În viață, oasele noastre sunt suportul solid pe care se sprijină toate celelalte. Ele poartă greutatea existenței noastre, la propriu și la figurat. Dar nu vreți să trăiți într-o casă construită pe o fundație șubredă sau pe un pod aflat pe punctul de a se prăbuși. Osteoporoza, o boală aparent liniștită și modestă, amenință să fie fundația care se prăbușește pentru restul corpului nostru. În acest articol de blog, vom discuta despre natura sănătății oaselor, factorii de risc care pregătesc terenul pentru această boală ascunsă și pașii pentru prevenire și tratament.
Cele mai importante lucruri despre osteoporoză
Osteoporoza este o boală care slăbește oasele. Oasele dumneavoastră sunt mai subțiri și mai puțin dense decât ar trebui să fie. Persoanele cu osteoporoză sunt mult mai susceptibile de a dezvolta fracturi osoase (rupturi ale oaselor). Oasele sunt de obicei suficient de dense și puternice pentru a vă susține greutatea și a absorbi majoritatea tipurilor de impact. Pe măsură ce îmbătrâniți, oasele își pierd în mod natural o parte din densitate și din capacitatea de regenerare. Dacă suferiți de osteoporoză, oasele dumneavoastră sunt mult mai fragile decât ar trebui să fie și sunt mult mai slabe.
Majoritatea oamenilor nu știu că suferă de osteoporoză până când aceasta nu le provoacă o fractură osoasă. Osteoporoza poate face oricare dintre oasele dvs. mai susceptibile de a se rupe, dar printre cele mai frecvent afectate oase sunt:
- Șoldurile (fracturi de șold).
- Încheieturile.
- Coloana vertebrală (fracturi vertebrale).
Cu toate acestea, fracturile pot apărea și în alte oase, cum ar fi umărul sau pelvisul. Uneori, o tuse sau un simplu strănut pot provoca o fractură costală. Cu cât medicul dumneavoastră diagnostichează mai devreme osteoporoza, cu atât este mai puțin probabil să dezvoltați fracturi osoase. Solicitați medicului dumneavoastră un test de densitate osoasă, mai ales dacă aveți peste 65 de ani, dacă ați suferit o fractură osoasă după vârsta de 50 de ani sau dacă cineva din familia dumneavoastră biologică are osteoporoză.
Osteoporoză incipientă? Pierderea osoasă
Stadiul anterior osteoporozei se numește osteopenie. Aceasta este atunci când un test de densitate osoasă arată că aveți o densitate osoasă mai scăzută decât media pentru vârsta dumneavoastră, dar nu suficient de scăzută pentru a fi clasificată drept osteoporoză. Osteopenia nu duce întotdeauna la osteoporoză. Aceasta depinde de mai mulți factori.
Dacă aveți osteopenie, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă menține oasele sănătoase și a vă reduce riscul de a dezvolta osteoporoză. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, unul dintre tratamentele de întărire a oaselor administrate persoanelor cu osteoporoză, în funcție de cât de slăbite sunt oasele dumneavoastră și de cât de mare este riscul de a vă rupe un os.
În stânga vedeți un exemplu de oase sănătoase. În dreapta vedeți o afecțiune în care osteoporoza se află deja într-un stadiu mai grav și modul în care distruge continuu acest os.
Prevenirea osteoporozei
Dacă riscați să dezvoltați osteoporoză, trebuie să luați măsuri care să vă ajute să vă mențineți oasele sănătoase. Acestea pot include:
- exerciții fizice regulate pentru a vă menține oasele cât mai puternice posibil
- o dietă sănătoasă - inclusiv alimente bogate în calciu și vitamina D
- administrarea unui supliment zilnic care conține 10 micrograme de vitamina D
- modificări ale stilului de viață - de exemplu, oprirea fumatului și reducerea consumului de alcool
Cauzele osteoporozei
Pierderea osoasă este o parte normală a îmbătrânirii, dar unele persoane pierd os mult mai repede decât în mod normal. Acest lucru poate duce la osteoporoză și la un risc crescut de fracturi osoase. Femeile pierd masa osoasă mai rapid în primii câțiva ani după menopauză. Femeile sunt mai expuse riscului de osteoporoză decât bărbații, mai ales dacă menopauza a început devreme (înainte de vârsta de 45 de ani) sau dacă le-au fost îndepărtate ovarele. Cu toate acestea, osteoporoza poate afecta și bărbații, femeile mai tinere și copiii. Mulți alți factori pot crește, de asemenea, riscul de osteoporoză, inclusiv
- administrarea de doze mari de steroizi timp de mai mult de 3 luni
- alte boli - de exemplu, boli inflamatorii, boli legate de hormoni sau tulburări de malabsorbție
- un istoric familial de osteoporoză - în special o fractură de șold la unul dintre părinți
- utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente care pot afecta rezistența oaselor sau nivelurile hormonale, cum ar fi comprimatele anti-estrogenice, pe care multe femei le iau după cancerul de sân
- o tulburare de alimentație precum anorexia sau bulimia
- deficit de calciu pe tot parcursul vieții
- indicele de masă corporală (IMC) scăzut
- lipsa de exerciții fizice și neglijarea exercițiilor fizice
- consumul excesiv de alcool și fumat
Primul pas în tratamentul osteoporozei - diagnosticul
Recomandările pentru tratament se bazează adesea pe o estimare a riscului de fractură osoasă în următorii 10 ani, pe baza unor informații precum un test de densitate osoasă. Dacă riscul dumneavoastră nu este ridicat, este posibil ca tratamentul să nu implice medicamente și să se concentreze în schimb pe modificarea factorilor de risc pentru pierderea osoasă și căderi.
Testul de densitate osoasă
Medicul dumneavoastră vă poate trimite pentru acest test pentru a măsura rezistența oaselor dumneavoastră. Folosind raze X, se măsoară cantitatea de calciu și alte minerale din oasele dumneavoastră. Testul de densitate osoasă utilizează niveluri scăzute de raze X pentru a măsura densitatea și conținutul de minerale din oasele dumneavoastră. Este similar cu o radiografie obișnuită. Este o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că nu va trebui să rămâneți în spital. Puteți pleca acasă imediat ce examenul este finalizat. Nu se folosesc ace sau injecții în cadrul acestei examinări. Este o procedură scurtă, nedureroasă, care durează între 10 și 20 de minute, în funcție de partea corpului care este scanată. Densitatea dumneavoastră osoasă poate fi comparată cu cea a unui adult tânăr sănătos. Diferența este calculată ca abatere standard (SD) și se numește scor T. Deviația standard este o măsură a variabilității bazată pe valoarea medie sau așteptată. Scorurile T pot fi:
- peste -1 SD este normal
- între -1 și -2,5 SD indică pierderea osoasă și este definit ca osteopenie
- sub -2,5 SD indică pierderea osoasă și este definită ca osteoporoză
Tratamentul osteoporozei se bazează pe tratarea și prevenirea fracturilor osoase și pe utilizarea de medicamente pentru întărirea oaselor. Decizia dacă aveți nevoie de tratament depinde de riscul dumneavoastră de a vă rupe un os în viitor. Acest lucru se va baza pe o serie de factori precum vârsta, sexul și rezultatele unui test de densitate osoasă. Dacă aveți nevoie de tratament, medicul dumneavoastră vă poate sugera cel mai sigur și mai eficient plan de tratament.
A doua etapă a tratamentului osteoporozei - medicația și schimbarea stilului de viață
Medicul dumneavoastră vă va sugera o combinație de tratamente care vor încetini pierderea osoasă și vor întări țesutul osos existent. Cea mai importantă parte a tratamentului osteoporozei este prevenirea fracturilor osoase. Cele mai frecvente tratamente pentru osteoporoză includ:
- Exerciții fizice: Exercițiile fizice regulate vă pot întări oasele și toate țesuturile asociate, cum ar fi mușchii, tendoanele și ligamentele. Medicul dumneavoastră vă poate sugera exerciții de auto-încărcare pentru a vă întări mușchii și antrenamente de echilibru. Exercițiile în care corpul dvs. lucrează împotriva gravitației, cum ar fi mersul pe jos, yoga sau Pilates, vă pot îmbunătăți forța și echilibrul fără a solicita prea mult oasele. Este posibil să fie nevoie să lucrați cu un fizioterapeut pentru a găsi exercițiile și mișcările potrivite pentru dumneavoastră.
- Suplimente de vitamine și minerale: este posibil să aveți nevoie de suplimente de calciu sau vitamina D eliberate fără rețetă sau prescrise. Furnizorul dumneavoastră vă va spune de ce tip aveți nevoie, cât de des trebuie să le luați și ce doze veți avea nevoie.
- Tratamente noi pentru osteoporoză: Medicul dumneavoastră vă va spune ce medicamente eliberate pe bază de rețetă vor fi cele mai bune pentru dumneavoastră și pentru organismul dumneavoastră. Cele mai frecvente medicamente utilizate de furnizori pentru a trata osteoporoza includ terapia hormonală, cum ar fi înlocuirea estrogenului sau a testosteronului, și bifosfonații. Persoanele cu osteoporoză severă sau cu un risc ridicat de fracturi pot avea nevoie de medicamente care includ analogi ai hormonului paratiroidian (PTH), denosumab și romosozumab. Aceste medicamente sunt administrate de obicei sub formă de injecții.
Ultimele medicamente pentru osteoporoză sunt eficiente ca opțiuni de tratament, dar pot avea efecte secundare extinse. Acestea sunt prescrise mai ales persoanelor care nu sunt ajutate de tratamente mai puțin invazive.
Ajutați-vă cu accesoriile
Suplimentele pot juca un rol important în tratamentul osteoporozei deoarece furnizează nutrienți esențiali care susțin sănătatea oaselor. Deși este esențial să obțineți nutrienți în primul rând printr-o dietă echilibrată, suplimentele alimentare pot fi benefice pentru persoanele cu risc de osteoporoză sau care au fost diagnosticate cu această boală. Iată câteva suplimente cheie care sunt adesea recomandate pentru persoanele cu osteoporoză:
Calciul: O lipsă a acestuia poate duce la slăbirea oaselor. Se recomandă ca adulții să obțină aproximativ 1.000 până la 1.200 miligrame de calciu pe zi, în principal din surse alimentare, cum ar fi produsele lactate, verdețurile cu frunze și alimentele fortificate. Cu toate acestea, multe persoane pot avea nevoie de suplimente de calciu pentru a-și îndeplini necesarul zilnic, în special dacă au restricții alimentare sau probleme de absorbție.
Vitamina D: Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în intestine. De asemenea, ajută la reglarea calciului și fosforului în sânge, ceea ce este important pentru mineralizarea oaselor. Doza zilnică recomandată de vitamina D variază în funcție de vârstă și de alți factori, dar se recomandă adesea ca adulții să vizeze între 600 și 800 UI (unități internaționale) pe zi. Un medic poate recomanda doze mai mari pentru cei cu o deficiență.
Magneziu: Magneziul este implicat în sănătatea oaselor prin contribuția la densitatea minerală osoasă. Acesta este implicat în formarea și metabolismul oaselor. Doza zilnică recomandată de magneziu variază în funcție de vârstă și sex, dar sursele alimentare precum nucile, semințele și frunzele verzi vă pot ajuta să vă satisfaceți nevoile de magneziu. Dacă dieta dvs. este deficitară, medicul vă poate recomanda un supliment alimentar cu magneziu.
MSM: MSM este o sursă de sulf natural, care joacă un rol în multe procese ale organismului. MSM, sau metilsulfonilmetan, este un compus natural care se găsește în alimente precum legume proaspete, carne și produse lactate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu îl consumăm suficient din alimente, așa că este recomandată și administrarea sa sub formă de suplimente. Acesta favorizează regenerarea și hrănirea articulațiilor și a cartilajului articular și are un efect antifungic și antibacterian.
Colagen: Colagenul este o componentă importantă a oaselor și joacă un rol în menținerea structurii și rezistenței acestora. În osteoporoză, care se caracterizează prin slăbirea oaselor, aportul de colagen ar putea contribui la menținerea unei mase osoase sănătoase. Pe lângă oase, colagenul contribuie și la sănătatea articulațiilor și a cartilajelor. Suplimentele de colagen contribuie la menținerea sănătății articulațiilor și la ameliorarea durerii asociate cu osteoporoza. Alegeți cel mai bun colagen cu ajutorul articolului nostru.
Resurse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4443-osteoporosis
https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/treatment/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/diagnosis-treatment/drc-20351974
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968