Retinolul este una dintre mai multe forme de vitamina A. Retinolul este în special un tip de retinoid - iar retinoizii sunt produși prin extracție din vitamina A. Mai simplu: retinoizii sunt extrași din vitamina A, iar retinolul este o substanță fără prescripție medicală care este extrasă din retinoizi.
Retinolul se aplică de obicei local pe piele sub formă de creme, seruri sau emulsii. Retinolul este o substanță foarte eficientă și populară în lumea actuală a cosmeticelor și a îngrijirii pielii - are multe beneficii asupra pielii, dar poate avea și efecte secundare. Puteți citi detaliile mai jos.
De ce este retinolul un ingredient activ?
Retinolul, așa cum am menționat mai sus, este o substanță naturală - este un tip de vitamina A. Moleculele de retinol acționează, de asemenea, asupra stratului superior al pielii, dar sunt capabile să pătrundă în stratul mijlociu al pielii - cunoscut și sub numele de dermă. Acest lucru asigură că retinolul este foarte eficient.
Retinolul este chiar transformat în acid retinoic în corpul uman - este un acid important care asigură absorbția și funcționarea optimă a vitaminei A1 necesară pentru creștere și dezvoltare.
Pentru cine este destinat retinolul?
Retinolul este ideal pentru a începe utilizarea de la vârsta de 25 de ani - în scop preventiv. La această vârstă, pot apărea deja riduri faciale fine sau leziuni ușoare ale pielii cauzate de expunerea la soare. Retinolul poate netezi liniile fine și reduce procesul de îmbătrânire.
Cu toate acestea, retinolul poate fi inclus în rutină și la o vârstă mai înaintată - are același efect pozitiv asupra stării pielii, dar este important să menționăm că nu elimină complet ridurile mai adânci, dar le poate umple și înmuia.
Cine nu ar trebui să utilizeze retinol?
Retinolul nu este recomandat pentru utilizare în timpul sarcinii. De asemenea, pentru persoanele cu pielea foarte sensibilă, se recomandă testarea produselor cu retinol pe o suprafață mică, ideal pe gât sau pe partea laterală a feței, pentru a vedea cum reacționează pielea la acesta. Dacă pielea este iritată, roșie, produsele cu retinol nu sunt potrivite pentru pielea ta.
Cum acționează retinolul?
Principiul de bază al modului în care funcționează retinolul este că accelerează reînnoirea celulelor pielii, acesta este modul în care pielea se reînnoiește și pielea deteriorată este înlocuită cu un strat nou, sănătos.
Atunci când retinolul ajunge în stratul mijlociu al pielii, acesta poate neutraliza radicalii liberi. Radicalii liberi au o serie de proprietăți dăunătoare - provoacă inflamații și agravează starea pielii. Ca urmare a neutralizării radicalilor liberi, pielea are capacitatea de a crește producția de colagen și elastină - umplând astfel liniile fine și reducând vizibilitatea porilor.
Cum acționează retinolul în raport cu acneea?
Retinolul are un efect benefic asupra acneei - ajută la ameliorarea simptomelor și, în unele cazuri, chiar la eliminarea completă a acneei.
Cel mai frecvent motiv pentru care apare acneea este că celulele moarte ale pielii și excesul de sebum înfundă porii. Situația poate fi agravată și de diverse bacterii care provoacă inflamații în porii înfundate. Rezultatul este formarea de erupții cutanate.
Retinoizii aplicați topic - cum ar fi retinolul - ajută pielea să se adapteze la o reînnoire optimă a celulelor pielii. Multe tipuri de piele au problema desprinderii excesive a celulelor pielii. Retinolul poate opri acest lucru, îl poate regla și astfel poate reduce rata porilor înfundate, ceea ce înseamnă în cele din urmă o reducere a apariției acneei.
Un alt mod în care retinolul ajută la reducerea acneei este că blochează moleculele care pot provoca inflamații în diferite straturi ale pielii.
Cum acționează retinolul în legătură cu reducerea ridurilor?
Retinolul este o substanță foarte eficientă în lupta împotriva îmbătrânirii și, de asemenea, ajută la reducerea ridurilor vizibile. Ridurile și liniile fine se formează din cauza factorilor externi (lumina soarelui, poluarea aerului, eventual fumatul) și din cauza factorilor interni (procesul general de îmbătrânire).
După cum am scris mai sus, retinolul poate opri degradarea colagenului din piele, poate accelera reînnoirea și producerea celulelor pielii și poate promova producția de colagen. De asemenea, întărește epiderma (stratul superior al pielii) și previne scurgerea apei - reține apa în piele, crescând astfel hidratarea acesteia.
Datorită acestor proprietăți, retinolul poate hrăni în profunzime pielea, care va fi sănătoasă, suplă și hidratată - liniile fine sunt umplute și vizibilitatea lor este redusă.
Promovează retinolul elasticitatea pielii?
Da - prin stimularea producției de colagen, conținutul de colagen al pielii este crescut, ceea ce duce la creșterea elasticității pielii.
Retinolul îmbunătățește, de asemenea, starea generală a pielii, reducând hiperpigmentarea. Hiperpigmentarea este apariția unor pete mai întunecate pe piele - de obicei cauzate de expunerea excesivă la soare. Retinolul poate uniformiza tonul pielii și poate lumina pielea.
După cât timp pot fi observate efectele retinolului?
Este foarte individual - depinde de tipul de piele, de concentrația de retinol și de experiența persoanei cu retinolul. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, efectele retinolului pot fi observate după 8 până la 12 săptămâni de utilizare regulată, de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Dacă pielea este în general sensibilă, predispusă la rozacee sau eczeme, este recomandabil să începeți cu cea mai mică concentrație (aproximativ 0,2% sau 0,5%) - și să testați dacă pielea o poate tolera. Chiar dacă o face, creșteți concentrația de retinol cu mare atenție pentru a nu agrava sensibilitatea pielii. Este posibil ca efectele să apară mai greu, dar le veți vedea continuu, fără a vă afecta pielea.
Poate fi retinolul periculos?
Dacă pielea nu este obișnuită cu retinolul, dar nu este foarte sensibilă, este important să începeți cu o concentrație mai slabă de retinol în produs (0,5% sau 1%). Dacă pielea nu este obișnuită cu retinolul și este, de asemenea, sensibilă, se recomandă o concentrație și mai mică (0,2% sau 0,5%).
Este important să nu folosiți o concentrație foarte mare - dacă pielea nu o poate tolera, aceasta poate provoca roșeață și mâncărime a pielii. Este foarte individual modul în care diferite tipuri de piele reacționează la retinol. Trebuie să fie testat.
Poate fi utilizat retinolul în timpul sarcinii?
Nu, retinolul nu este recomandat pentru utilizare în timpul sarcinii. Utilizarea produselor cu o concentrație ridicată de retinol poate avea un efect negativ asupra sarcinii și asupra copilului.
În caz de sarcină, se recomandă schimbarea produselor cu retinol cu seruri care conțin bakuchiol sau ulei de măceșe. Aceste ingrediente active au un efect foarte similar asupra pielii cu retinolul, dar cu un risc mult mai mic de iritație și sunt recomandate și sigure pentru utilizare în timpul sarcinii.
Utilizarea excesivă de retinol poate provoca iritații?
Da - dacă concentrația de retinol este foarte puternică pe pielea dumneavoastră sau dacă utilizați retinol prea des, acesta poate provoca roșeață, mâncărime și o senzație de disconfort pe piele.
Retinolul este eficient și dacă este utilizat de 2-3 ori pe săptămână. Dacă pielea ta nu tolerează mai multe aplicații, este perfect în regulă, rezultatele vor veni și atunci.
Este de preferat să folosiți produse cu o concentrație mai mică și mai des. Mai ales dacă nu sunteți sigur cum va reacționa pielea dumneavoastră. Este mai bine decât să-ți expui pielea la o concentrație foarte puternică, care ar provoca iritații.
Cum să implementezi retinolul în rutina ta de frumusețe?
Retinolul se găsește cel mai frecvent în creme sau seruri. Serurile care conțin retinol oferă o gamă largă de concentrații, astfel încât este recomandabil să alegeți un ser cu o concentrație potrivită, mai ales pentru început.
Cum să începeți să utilizați retinol?
Este recomandabil să începeți utilizarea retinolului cu o concentrație scăzută de retinol în produs.
Pentru pielea nesensibilă, normală până la grasă, concentrația poate fi de la 0,5% la 1%.
În cazul pielii sensibile care suferă de rozacee, eczeme sau este excesiv de uscată, este recomandat să alegeți un produs cu o concentrație de retinol de 0,2% sau 0,5%.
Înainte de prima aplicare pe întreaga față, faceți un test al produsului pe o zonă mică, de exemplu pe gât sau pe partea laterală a feței, dacă după 10-15 minute pielea nu este iritată sau roșie în acel loc, puteți aplica cu calm produsul pe întreaga față. Încercați apoi să începeți să folosiți retinolul de 3 ori pe săptămână, iar între aplicări, acordați pielii o zi liberă pentru a vedea cum reacționează la acesta.
Dacă pielea ta răspunde pozitiv, poți începe să îl folosești de mai multe ori, în funcție de nevoile tale individuale.
În ce etapă a rutinei de îngrijire a pielii ar trebui utilizat retinolul?
Un ser care conține retinol trebuie utilizat pe pielea curățată. Deoarece se recomandă ca retinolul să fie utilizat ca parte a unei rutine de seară, după demachierea completă și după curățarea pielii, se recomandă aplicarea unui toner pentru a regla pH-ul optim al pielii. Așteptați până când pielea este complet uscată și apoi aplicați serul cu retinol. Odată absorbit complet, vă recomandăm să încheiați rutina cu crema hidratantă preferată.
Când trebuie aplicat retinolul?
Recomandăm utilizarea retinolului în rutina de seară, deoarece acesta crește fotosensibilitatea pielii. Acest lucru este rezultatul faptului că accelerează reînnoirea celulelor pielii. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că celulele noi sunt sensibile la lumina puternică a soarelui.
În timpul nopții, pielea are timp să se regenereze, de asemenea, majoritatea oamenilor au mai mult timp pentru o rutină mai detaliată de îngrijire a pielii seara. De asemenea, este recomandabil să așteptați ca toate ingredientele să fie complet absorbite și apoi să aplicați o cremă hidratantă seara.
Este necesar să se utilizeze o cremă cu SPF atunci când se utilizează retinol?
Da - o cremă care conține SPF (factor de protecție solară) trebuie utilizată în fiecare dimineață pe tot parcursul anului. În mod ideal, acesta este ultimul pas în rutina de îngrijire a pielii de dimineață, aplicat după cremă și înainte de machiaj.
Retinolul ar trebui utilizat seara, dar chiar și atunci recomandăm aplicarea unei creme care conține SPF ca parte a rutinei de înfrumusețare de dimineață.
Este necesar să aplicați o cremă hidratantă după utilizarea retinolului?
Da - un ser și/sau o cremă hidratantă trebuie utilizate după aplicarea retinolului. Retinolul are multe beneficii pentru piele, dar nu este capabil să ofere suficientă hidratare de care pielea are nevoie.
Prin urmare, este ideal să îl utilizați după curățare și tonifiere și înainte de crema hidratantă.
Este retinolul compatibil cu alte ingrediente active?
Da - retinolul este compatibil cu mai multe substanțe active. Cel mai bine este utilizat cu seruri cu niacinamidă sau acid hialuronic. Atât niacinamida, cât și acidul hialuronic au proprietăți hidratante puternice.
Dacă aveți pielea mai uscată, este indicat să folosiți un ser cu retinol în rutina de seară, urmat de un ser cu niacinamidă sau acid hialuronic, și să vă încheiați rutina de frumusețe cu o cremă hidratantă.
Există o substanță care nu trebuie utilizată împreună cu retinolul?
Retinolul nu trebuie combinat cu alți acizi exfolianți - aceștia sunt cunoscuți și sub denumirea de acizi AHA sau BHA.
Cei mai cunoscuți acizi AHA sunt acidul glicolic și acidul lactic.
Un singur acid BHA este utilizat în cosmetică - acidul salicilic.
Acești acizi sunt benefici pentru piele, însă, dacă utilizați deja un produs care conține retinol, nu vă recomandăm să îi includeți în rutina dumneavoastră și să îi utilizați împreună, deoarece pot usca excesiv pielea și pot duce la iritații, roșeață, o barieră cutanată deteriorată și o sensibilitate crescută a pielii.