Condroprotectori sau cu alte cuvinte „articulații sănătoase”
Suferiți și dumneavoastră de dureri articulare? Dureri neplăcute care afectează din ce în ce mai mult nu doar persoanele trecute de 50 de ani, ci și persoanele mai tinere și sportivii. Durerea la mers, rigiditatea sau slăbireamusculară sunt semnale tipice că ceva nu este în regulă cu articulațiile tale. Evitați problemele cu articulațiile dvs. și acordați-le suficientă îngrijire. Cea mai bună modalitate de a promova sănătatea și rezistența articulațiilor este să luați condroprotectori, cunoscuți și sub denumirea de produse de nutriție pentru articulații.
Ce sunt condroprotectorii?
Condroprotectorii sunt substanțe care ajută la protejarea țesutului articular de deteriorare și uzură. Noi le folosim ca supliment alimentar. Funcția lor este de a promova regenerarea țesutului articular, de a crea protecție și de a preveni distrugerea cartilajului. Au capacitatea de a stimula producția de acid hialuronic, care este esențial pentru menținerea elasticității și hidratării cartilajului. Ajută la reducerea inflamației, a durerilor articulare și pot restabili funcția articulară.
Cum le obținem?
De obicei, obținem condroprotectorii din surse animale și vegetale, cel mai frecvent din extracte de pește, plante și proteine animale. De exemplu, extractele din turmeric, piper roșu și orez sunt bogate în glucozamină și acid hialuronic. Cartilajul animal este utilizat pentru producerea de diverse medicamente, deoarece din acesta se extrag colagenul și condroitina. Cea mai tipică sursă de condroprotector este peștele, sub formă de ulei de pește.
Tipuri de agenți condroprotectori
Cei mai frecvent utilizați condroprotectori sunt:
- Glucozamina
- sulfat decondroitină
- MSM
Alți condroprotectori includ:
- Acid hialuronic
- Boswellia serrata - un extract din copacul Boswellia (obținut din scoarța acestuia)
- Curcumina - aceasta are efecte antiinflamatoare și antioxidante sau extract de avocado și soia.
Glucosamina
Glucozamina este o aminosaccharidă care se găsește în cartilaj și care ajută la formarea și repararea cartilajului. Există două tipuri principale de glucozamină: sulfat de glucozamină și clorhidrat de glucozamină.
- Sulfat de glucozamină: aceasta este una dintre cele mai frecvent utilizate forme de glucozamină în suplimentele alimentare. Combinația de glucozamină și sulfat se presupune că îmbunătățește absorbția acesteia în organism. Se crede că poate preveni degradarea țesutului cartilajului articular.
- Clorhidrat de glucozamină: este o combinație de glucozamină și clorhidrat care îi îmbunătățește durabilitatea și stabilitatea. Reduce eficient durerea articulară și îmbunătățește funcția articulară, în special la persoanele cu osteoartrită.
Glucozamina se obține din surse animale, în special din țesuturile acestora. Cele mai frecvent utilizate surse includ: cochilii de moluște, oase de animale și ciuperci. Este un condroprotector adecvat utilizat pentru tratamentul și prevenirea afecțiunilor articulare și osoase. Poate fi găsit sub formă solidă - tabletă sau sub formă de cremă și unguent.
Sulfatul de condroitină
Sulfatul de condroitină este un compus prezent în mod natural în organism și o parte esențială a cartilajului. Poate fi găsit și ca supliment alimentar (adesea în combinație cu glucozamina). Acesta este frecvent utilizat pentru a combate simptomele osteoartritei, o boală articulară în care cartilajul de la capetele oaselor se uzează.
Acumularea sa în articulații necesită timp, astfel încât îl considerăm un supliment cu acțiune mai lentă. Majoritatea suplimentelor de condroitină provin de la animale. Acesta poate fi găsit în unele alimente de origine animală, inclusiv tocănițe, ciorbe de oase, supe și mâncăruri care conțin bucăți de carne cu țesut conjunctiv.
Faceți clic aici pentru produsele noastre pentru sănătatea articulațiilor >>>>
Există o diferență între glucozamină și condroitină?
Ambele sunt suplimente alimentare și se numără printre condroprotectorii pe care îi folosim pentru tratarea bolilor articulare. Ne referim la ele ca la blocuri de construcție. Glucozamina este o aminomonosaccharidă, protejează și reface țesutul cartilaginos, reducând inflamația și durerile articulare.
Condroitina este o componentă a țesutului cartilaginos și a proteoglicanilor care alcătuiesc structura acestuia. Acționează ca un agent antiinflamator, contribuind la îmbunătățirea elasticității și presiunii cartilajului.
Diferența poate fi observată în acțiunea și efectele unui condroprotector individual.
Acidul hialuronic
Acidul hialuronic joacă un rol important în vindecarea rănilor, rezistența oaselor, sănătatea pielii și alte funcții și sisteme corporale. Rolul său principal este retenția apei pentru a menține țesuturile umede și lubrifiate.
Pentru articulațiile noastre, acesta este o componentă esențială, umplând spațiul dintre oase și lubrifiind țesuturile. O deficiență a acestui acid poate provoca dureri neplăcute rezultate din frecarea oaselor între ele.
Îl putem suplimenta prin diverse suplimente nutritive. Pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doza zilnică recomandată este de 80 - 200 mg pe zi. Administrarea unei astfel de doze, timp de cel puțin două luni, reduce semnificativ durerile articulare.
MSM
Merită menționat și compusul organic MSM - metilsulfonilmetan, care conține sulf și este utilizat pentru îmbunătățirea funcției articulare. În boala articulară osteoartritică, acesta servește la ameliorarea durerii și ajută la formarea colagenului, care este principala componentă a cartilajului.
Sfaturi utile în concluzie
Preveniți durerile articulare neplăcute și încercați produsul nostru Chondro Complex, care este formulat pentru susținerea cât mai eficientă a articulațiilor, oaselor și cartilajelor. Acesta conține MSM, condroitină, glucozamină și vitamina C.
Surse:
Expert Q&A: Glucosamine and Chondroitin for OA (arthritis.org)
Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)
Chondroprotective Factors in Osteoarthritis: a Joint Affair - PMC (nih.gov)