Cum să scapi de mătreață? Puneți-le capăt o dată pentru totdeauna!
Se spune că părul este coroana noastră de frumusețe. Ne simțim inconfortabil dacă „coroana” noastră este deteriorată și nu atrage suficientă admirație. Pentru mulți dintre noi, mătreața poate fi un coșmar. Acei fulgi mici și neplăcuți care apar pe scalp și ne cad pe umeri ne provoacă adesea frustrare și sentimente de nesiguranță. Scapă definitiv de mătreață și adu toată atenția înapoi la tine și la părul tău cu aspect sănătos. Dacă sunteți interesat de răspunsul la întrebarea „cum să scap de mătreață”, citiți mai departe.
Ce este mătreața și de ce apare?
Ți-ai pus vreodată tricoul negru preferat și ai observat că brațele tale sunt acoperite de mici particule albe? Cu excepția cazului în care tocmai ați lucrat cu făină sau ați fost într-o zonă foarte prăfuită, este probabil o problemă de mătreață. Probabil te întrebi: „Ce este asta și de unde provine?”. Mătreața reprezintă mici solzi albi sau fragmente uleioase gălbui de celule moarte ale pielii care se desprind în mod normal de pe scalp. La unele persoane, se întâmplă ca celulele pielii să se desprindă mai repede decât de obicei și atunci apare problema. Începe să se formeze mătreața, care este adesea însoțită de mâncărime, iritații și un miros neplăcut. Faceți clic pe fotografie dacă sunteți interesat de cel mai recent produs natural al nostru care poate atenua această problemă.
Există mai mulți factori care pot contribui la formarea mătreții.
- Producția excesivă de sebum (cunoscută sub numele de SEBU)
- scalp uscat
- Activitatea excesivă a drojdiei pe piele
- Reacții alergice la anumite produse pentru păr
- Boli ale pielii: dermatită seboreică, eczeme sau psoriazis
- Factori de viață: stres, alimentație nesănătoasă, lipsă de somn
- Utilizarea excesivă a produselor de păr cu substanțe chimice
- Spălarea excesivă a părului
Acești factori determină acumularea excesivă de sebum pe scalp, ceea ce încurajează celulele să se descuameze mai repede. În caz contrar, scalpul se usucă rapid și își perturbă echilibrul natural. Cu o hidratare insuficientă, se formează fulgi. Ambele procese fac ca mătreața să se formeze mai repede. Ai fost surprins să afli că un stil de viață precar poate fi, de asemenea, o cauză a mătreții? Da, stresul, alimentația nesănătoasă sau lipsa de somn sunt factori care pot agrava o problemă de mătreață. Acestea fac ca apărarea scalpului să fie slăbită, pielea să fie iritată și lipsită de nutrienții necesari.
Poate vârsta unei persoane să afecteze formarea mătreții?
Mătreața nu este o problemă pentru o grupă de vârstă a oamenilor și poate apărea la persoane de orice vârstă. Prin urmare, nu putem spune care grupă de vârstă este mai predispusă să sufere de această problemă. Mătreața poate fi întâlnită la nou-născuți, adolescenți, dar și la persoanele în vârstă. La nou-născuți poate apărea mătreața, cunoscută sub numele de cruste, care este comună și trece de obicei în câteva luni. La copii și adolescenți, prezența mătreții poate fi cauzată în principal de schimbările hormonale din timpul pubertății. Cu toate acestea, vârsta nu are o legătură directă cu formarea mătreții la adulți. Cu toate acestea, probabilitatea apariției mătreții poate varia în funcție de grupele de vârstă. De exemplu, adulții tineri și adolescenții sunt predispuși la mătreață din cauza modificărilor hormonale, acestea afectând producția de sebum, iar aceste persoane sunt mai susceptibile de a avea un scalp gras, care poate provoca mătreață. Pe de altă parte, persoanele în vârstă pot avea un scalp mai uscat din cauza îmbătrânirii naturale și a pierderii de umiditate. Această stare uscată a pielii poate duce la formarea mătreții. În plus, persoanele în vârstă au adesea un sistem imunitar slăbit, care poate afecta apariția mătreții. Este important să rețineți că formarea mătreții nu este o problemă exclusivă a unei grupe de vârstă.
Cum să scapi de mătreață cât mai eficient posibil?
Pentru a vă păstra părul frumos și mai ales fără mătreață, este necesar să preveniți formarea acestora. Îți aducem câteva sfaturi despre ce poți face pentru a evita mătreața.
- Folosește șampoane sau seruri cu tratament special.
Pe piață există multe șampoane și seruri destinate tratării mătreții. Remediul ideal pentru mătreață conține ingrediente precum piroctonolamină, sulfuri de seleniu, acid salicilic sau ketoconazol. Vă recomandăm Hair Solution Oil Serum - un ser unic care nu numai că îndepărtează mătreața, dar promovează și creșterea și sănătatea părului pe baza uleiurilor naturale pe care le conține. Conținând doar ingrediente naturale, acesta hidratează perfect vârfurile părului. De asemenea, dacă îl folosiți direct la rădăcini, poate stimula creșterea părului.
2. Menține o bună igienă a părului.
Spălarea părului în mod regulat ajută la îndepărtarea celulelor moarte și a reziduurilor de produse de pe scalp. Totuși, aveți grijă să nu folosiți apă prea fierbinte, care poate usca scalpul. Încercați să rezistați impulsului de a vă atinge scalpul, mai ales dacă acesta deja provoacă mâncărimi - scărpinatul poate crește iritația și duce la un cerc vicios. Găsiți echilibrul potrivit de șamponare pentru scalpul dumneavoastră. Atunci când vă spălați, nu vă frecați scalpul, ci doar masați-l ușor. Periați-vă părul când este umed, nu ud.
3. Evitați utilizarea excesivă a produselor de păr sau a substanțelor chimice dure.
Unele produse pentru păr, cum ar fi culorile puternice, gelurile, placa de păr sau produsele permanente, pot irita pielea și agrava problemele de mătreață. Încercați să reduceți la minimum utilizarea acestor produse.
4. Masați scalpul.
Masarea delicată a scalpului cu degetele ajută la stimularea circulației și îmbunătățește exfolierea celulelor moarte ale pielii.
5. Evitați stresul.
Stresul poate agrava problemele de mătreață. Faceți o favoare scalpului dumneavoastră și relaxați-vă. Încearcă să practici tehnici de relaxare precum meditația, exercițiile fizice sau respirația profundă pentru a scăpa de stres și a-ți menține scalpul sănătos.
6. Oferă-i părului tău o nutriție adecvată sub forma unei diete sănătoase și a vitaminelor.
Scapă de obiceiurile alimentare proaste și vei obține rezultatul dorit. Prin ajustarea dietei și suplimentarea nutrienților necesari, nu veți promova doar sănătatea părului, ci și a întregului corp. Asigurați-vă că obțineți un aport regulat de proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, produsele lactate, leguminoasele și nucile, deoarece acestea promovează structura și creșterea părului. Nu uita de acizii grași Omega-3, pe care îi poți obține în special prin consumul de pește, semințe de in sau semințe de chia. Suplimentează-ți organismul cu vitaminele A, E, C și biotină, care este una dintre vitaminele cheie pentru un păr sănătos. În plus față de aceste vitamine și nutrienți, este, de asemenea, important să mențineți o dietă echilibrată cu un aport adecvat de legume, fructe, cereale integrale și multă apă.
Produse naturale pentru a combate mătreața
Ești adepta metodei naturale și cumpărarea diverselor produse pentru păr te sperie? Nu vreți să cheltuiți inutil sau nu știți care este produsul potrivit? Încearcă câteva rețete bătrânești. Acestea conțin ingrediente care sigur se găsesc în casa ta.
Ulei de argan
Obținut din sâmburii arborelui de argan, este cunoscut pentru efectele sale excepționale asupra părului. Bogat în vitamine, antioxidanți și acizi grași, acest ulei luxos hrănește și hidratează părul în profunzime, favorizând moliciunea, strălucirea și suplețea. Ajută la repararea daunelor, la reducerea încrețirii și la protejarea împotriva agresiunilor mediului. Utilizarea regulată a uleiului de argan poate crește rezistența părului, poate stimula creșterea și poate reda vitalitatea, ceea ce îl face un remediu natural excelent pentru obținerea unor fire de păr sănătoase și strălucitoare.
Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea severității și a simptomelor mătreții. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru a trata afecțiuni precum acneea și psoriazisul. Înainte de a aplica uleiul, șamponați-vă părul, clătiți-l bine cu apă și uscați-l ușor cu prosopul. Adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai la un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de jojoba sau uleiul de măsline. Acest lucru este important deoarece uleiul din arbore de ceai în sine poate fi foarte puternic și folosit direct ar putea provoca iritații. Masați ușor amestecul de ulei în scalp. Lăsați să acționeze timp de cel puțin 30 de minute (puteți lăsa să acționeze peste noapte, dacă vă simțiți confortabil cu acest lucru). După ce a trecut timpul, șamponați-vă părul ca de obicei și clătiți bine cu apă.
Ulei de nucă de cocos
Poate îmbunătăți hidratarea pielii și reduce uscăciunea, combătând astfel simptomele eczemelor și ale mătreții. Este folosit și ca hidratant natural al pielii. Aplicați-l pe scalp și lăsați-l să acționeze pentru o perioadă de timp (aproximativ 15 min). După aceea, spălați-vă bine părul astfel încât să nu fie unsuros.
Aloe vera
Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antifungice care pot reduce inflamația și simptomele mătreții. Aplicați gel de aloe vera pe un scalp curat și spălat. Masați ușor scalpul și lăsați să acționeze timp de cel puțin 30 de minute. De asemenea, îl puteți lăsa să acționeze peste noapte. După aceea, șamponați-vă părul și clătiți bine. Repetați de 2 - 3 ori pe săptămână.
Oțet din cidru de mere
Îndepărtează celulele moarte ale pielii și echilibrează pH-ul scalpului pentru a reduce formarea mătreții. Îl puteți aplica sub formă de împachetări. Clătiți-vă părul cu oțet de mere înainte de spălare și apoi înfășurați-l într-un prosop, lăsați-l timp de aproximativ 45 de minute și apoi șamponați-vă părul. Aplicați de două ori pe săptămână.
Bicarbonat de sodiu
Are proprietăți antifungice și poate ajuta la ameliorarea mâncărimilor și a iritațiilor pielii. Ușor de aplicat. Adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu la o cană de apă caldă și clătiți scalpul cu amestecul rezultat.
Aspirina
Conține acid salicilic, un ingredient găsit în multe șampoane anti-mătreață. Acest acid s-a dovedit a fi eficient în tratamentul dermatitei seboreice și al mătreții. Ești curios cum să aplici corect Aspirina? Nu trebuie să o luați ca leac pentru răceală sau durere. Doar zdrobiți 2 tablete de Aspirină și adăugați-le la șamponul dvs. obișnuit. Apoi spălați-vă părul cu amestecul. Aplicați o dată pe săptămână. Ați dobândit acum informațiile necesare despre mătreață și lupta împotriva ei. Folosiți cunoștințele pe care le-ați dobândit și scăpați de mătreață o dată pentru totdeauna! Noi credem că veți uimi lumea cu un păr frumos și sănătos.
Surse:
DANDRUFF: THE MOST COMMERCIALLY EXPLOITED SKIN DISEASE - PMC (nih.gov)
A New Postulate on Two Stages of Dandruff: A Clinical Perspective - PMC (nih.gov)