Cum să întăriți imunitatea - sfaturi și trucuri pentru întărirea imunității
Cum să întăriți imunitatea - răspunsul la această întrebare are mai multe componente, pentru a ajunge la concluziile corecte vom explica funcționarea sistemului imunitar general și influența factorilor interni și externi.
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este un sistem complex în organism - este format din celule, țesuturi, organe și alte substanțe. Funcția sa este de a proteja organismul de boli și infecții care pot fi cauzate de influențe interne sau externe.
O parte importantă a sistemului imunitar sunt celulele albe din sânge, organele și țesuturile sistemului limfatic, cum ar fi timusul, splina, amigdalele, ganglionii limfatici, vasele limfatice și măduva osoasă.
De asemenea, puteți vedea ilustrația sistemului imunitar și principalele sale componente.
Există două tipuri de imunitate?
Da - există 2 tipuri principale de imunitate: imunitatea activă și cea pasivă.
Cu toate acestea, sistemul imunitar în sine este, de asemenea, împărțit în 2 părți: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar adaptiv.
Imunitatea activă
Imunitatea activă reprezintă producerea de anticorpi în organism împotriva unei boli specifice. Ea apare după o boală specifică, atunci când expunerea organismului la o boală declanșează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva bolii respective. Imunitatea activă poate fi dobândită prin imunitate naturală sau prin imunitate indusă prin vaccinare.
- Imunitatea naturală: imunitatea naturală este dobândită în urma unei boli atunci când, după depășirea bolii, organismul uman produce automat anticorpi împotriva bolii respective. Anticorpii garantează că, în viitor, organismul nu se va mai îmbolnăvi din cauza bolii respective; sau chiar dacă se îmbolnăvește, evoluția este mai ușoară și mai rapidă.
- Imunitatea indusă prin vaccinare: după cum sugerează și numele, vaccinarea este necesară pentru a obține această imunitate. Vaccinul conține o formă ucisă sau slăbită a organismului bolnav, care intră în corpul uman prin intermediul vaccinării. Organismul începe apoi să producă anticorpi.
Imunitatea pasivă
Imunitatea pasivă este o situație în care o persoană primește anticorpi în loc ca aceștia să fie produși direct de organism.
- Acesta este modul în care bebelușii primesc imunitatea inițială de la mama lor.
- Dacă o persoană are nevoie de protecție imediată împotriva unei boli, este posibil să obțină anticorpi prin utilizarea produselor din sânge care conțin anticorpi. De exemplu, imunoglobulina este un astfel de produs.
Sistemul imunitar înnăscut (nespecific)
- Protecție generală împotriva substanțelor nocive, virușilor și bacteriilor.
- Luptă cu ajutorul celulelor imunitare, cum ar fi celulele ucigașe naturale și fagocitele („celule devoratoare”)
- Luptă în principal împotriva substanțelor care intră în organism prin piele sau prin sistemul digestiv.
Sistemul imunitar adaptiv (specific)
- Creează anticorpi împotriva unor boli și substanțe specifice pe baza experienței
- Acest sistem învață în permanență - poate, de asemenea, să lupte împotriva bacteriilor și virușilor care se schimbă în timp
Cum funcționează imunitatea?
Sistemul imunitar (imunitatea generală) funcționează invizibil atunci când este sănătos și puternic - nici măcar nu observați că aveți un sistem atât de complex în interiorul dumneavoastră.
Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar este mai slab sau dacă întâlnește viruși sau bacterii deosebit de puternice, procesele sale sunt puse în mișcare.
Procesele sistemului imunitar sunt declanșate de așa-numitele antigene. Antigenii sunt substanțe pe care organismul nu le consideră ca fiind ale sale, cum ar fi diverse bacterii, ciuperci și viruși. Aceste antigene se leagă de celulele sistemului imunitar și declanșează diverse procese.
Atunci când organismul intră pentru prima dată în contact cu un microb - care poate provoca o boală - acesta stochează, de obicei, informații despre microb și despre modul de combatere a acestuia. Dacă apoi intră din nou în contact cu microbul, îl recunoaște imediat și poate începe să îl combată mai rapid.
Cu toate acestea, există și boli autoimune - acestea apar atunci când organismul își recunoaște propriile celule ca fiind străine și începe să lupte împotriva propriilor celule sănătoase.
Care sunt cauzele imunității slabe?
Slăbirea imunității, din păcate, în zilele noastre este un fenomen și o problemă foarte comună. Aceasta se datorează și situației pandemice - activitate crescută a virușilor, purtarea draperiilor, dezinfecția frecventă - organismul este mai puțin rezistent la viruși și bacterii.
Există anumiți factori care slăbesc și mai mult sistemul imunitar:
- Consumul frecvent de alcool
- Fumatul
- Deficitul de somn - este optim pentru un adult să doarmă 7- 9 ore pe zi.
- Alimentația nesănătoasă - mâncarea frecventă în restaurantele fast-food, multe produse mirelite, consumul excesiv de zahăr, puține legume și fructe.
- Medicamente puternice - de exemplu, chimioterapie sau alte medicamente pentru tratarea cancerului.
- Boli autoimune
- Boli - diverse inflamații, mononucleoză, etc.
- HIV sau SIDA
Care sunt simptomele imunității slabe?
Imunitatea slabă poate avea simptome multiple, este foarte individual modul în care se manifestă. Se poate ca mai multe simptome să apară în același timp sau doar unul, trebuie să observați acest lucru la dumneavoastră.
Cele mai frecvente simptome ale imunității scăzute sunt următoarele:
- Răceli frecvente - răcelile de 2-3 ori pe an sunt normale, dar dacă observați răceli la dumneavoastră lunar sau chiar mai des, este o idee bună să vă susțineți sistemul imunitar.
- Inflamații frecvente - persoanele cu un sistem imunitar slab tind să se îmbolnăvească mai des și să sufere mai grav de diverse inflamații. Bolile tipice sunt pneumonia, bronșita și meningita.
- Epuizare și oboseală - dacă simțiți că și după zilele de odihnă sunteți obosiți sau nu faceți față, acesta poate fi un semn al unei imunități slabe. De fapt, somnul și sistemul imunitar au o „relație bidirecțională” - o boală sau o infecție virală poate avea un impact negativ asupra somnului dumneavoastră, în timp ce un somn consistent poate întări sistemul imunitar.
- Creșterea nivelului de stres - stresul prelungit și singurătatea pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. Stresul scade, de fapt, nivelul limfocitelor, făcând mai dificilă lupta organismului împotriva infecțiilor. Gestionarea stresului poate fi esențială în acest caz.
- Probleme digestive - dacă aveți adesea probleme cu metabolismul (diaree, dureri, crampe etc.) acesta poate fi un semnal al unui sistem imunitar slăbit. Atunci când bacteriile intestinale „bune” (probiotice, lactobacili și bifidobacterii) cedează, sistemul dumneavoastră imunitar rămâne afectat negativ.
Cum știu dacă imunitatea mea este puternică?
Dacă nu sunteți deranjat de problemele și simptomele descrise mai sus, este foarte probabil ca sistemul dumneavoastră imunitar să fie puternic și sănătos.
Mai ales dacă acorzi atenție obiceiurilor tale alimentare, activității și somnului, corpul tău îți datorează o imunitate puternică.
Care sunt cele 5 semne ale unei imunități puternice?
Cele 5 semne principale ale unei imunități puternice sunt următoarele:
- Nu răcești foarte des sau îți revii foarte repede după boli
- Rănile tale se vindecă rapid
- Sunteți energic și gestionați bine situațiile stresante
- Aveți un metabolism fără probleme
- Dormiți profund și suficiente ore
Ce boli provoacă imunitatea slabă?
Un sistem imunitar slab pe termen lung poate provoca boli pe o scară foarte largă - de la inflamații ușoare sau răceli până la boli cronice grave.
Inflamațiile mai ușoare includ, de exemplu, pneumonia sau amigdalita, diverse infecții ale tractului digestiv și așa mai departe.
Cu toate acestea, dacă acest fenomen persistă timp de mulți ani și sistemul imunitar nu este suficient susținut, poate duce la apariția: astmului, diabetului, bolii Crohn, imunodeficienței de diferite grade, bolilor autoimune, sindromului DiGeorge și multe altele.
Cum să întăriți imunitatea?
Imunitatea poate fi consolidată în diverse moduri. Mulți oameni cred că există un răspuns simplu la întrebarea cum să întăriți imunitatea sau că un supliment nutritiv va asigura acest lucru. Astăzi, acesta este rezultatul mai multor factori.
Răspunsul la întrebarea cum să întăriți imunitatea este următorul: printr-un stil de viață adecvat, anumite alimente și suplimente nutritive.
Ce alimente ar trebui să mănânc pentru a stimula imunitatea?
Este important să stabiliți o dietă sănătoasă - să nu vă concentrați doar pe anumite alimente. Dacă dieta este echilibrată, conținând suficiente proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre și vitamine, acesta este primul pas către un sistem imunitar sănătos.
Exemple de nutrienți care au fost identificați ca fiind esențiali pentru creșterea și funcționarea celulelor imunitare sunt vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier și proteine (inclusiv aminoacidul glutamină). Acești nutrienți se găsesc într-un număr mare de alimente.
Unii microbi benefici descompun fibrele alimentare în acizi grași cu lanț scurt, care s-au dovedit a stimula activitatea celulelor imunitare. Aceste fibre sunt uneori numite prebiotice, deoarece sunt hrană pentru microbi. Prin urmare, o dietă care conține alimente probiotice și prebiotice poate fi benefică.
- Alimente probiotice: kefir, iaurt cu culturi vii active, legume fermentate, varză murată, tempeh, ceai kombucha, kimchi și miso.
- Alimente prebiotice: usturoi, ceapă, praz, sparanghel, topinambur, păpădie, banane și alge marine. Cu toate acestea, o regulă mai generală este de a mânca o varietate de fructe, legume, fasole și cereale integrale care sunt prebiotice în dietă.
Cu toate acestea, în imaginea de mai jos, am compilat pentru tine alimente care sunt extrem de benefice pentru imunitatea ta.
Cum să stimulați imunitatea cu ajutorul suplimentelor alimentare?
Mai multe vitamine sunt mai ușor de suplimentat cu suplimente alimentare. Foarte benefice pentru imunitate sunt următoarele:
- Vitamina D
- Curcumină cu ghimbir sau Curcumină cu piperină
- Ginseng coreean
- Chlorella
- Vitamina C
- Seleniu
- Zinc
- Vitamina B
- Probiotice
Cum îmi pot susține imunitatea cu ajutorul stilului meu de viață?
Stilul de viață general este unul dintre cei mai importanți factori dacă ne concentrăm pe un sistem imunitar puternic și un organism sănătos.
9 sfaturi pentru o imunitate puternică:
- Urmați o dietă sănătoasă - bogată în vitamine, proteine, nutrienți, cu multe fructe și legume. Cu o limitare a produselor mirelite și fast-food.
- Limitați fumatul dacă fumați - ideal ar fi să scăpați de acest obicei.
- Limitați consumul de alcool la minimum - sau eliminați-l complet dacă este posibil.
- Faceți mișcare de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, timp de cel puțin o jumătate de oră. Intensificați-vă activitatea pe tot parcursul zilei - mergeți mai mult pe jos, luați scările în loc de lift etc.
- Asigurați-vă că aveți cel puțin 7 până la 9 ore de somn de calitate pe zi. În mod ideal, petreceți ultima oră înainte de culcare fără lumină albastră și încercați să vă creați o rutină - adormiți și treziți-vă la aceeași oră.
- Încercați să gestionați stresul în mod optim - acesta este un punct foarte provocator. Exercițiile fizice, mișcarea, yoga, scrierea într-un jurnal, meditația, râsul, mâncarea bună vă pot ajuta în gestionarea stresului.
- Spălați-vă pe mâini frecvent - atunci când veniți de afară, înainte și după prepararea și consumul alimentelor, după folosirea toaletei, după ce tușiți sau vă suflați nasul.
- Nu vă neglijați nici sănătatea mentală - există o legătură puternică între sănătatea fizică și cea mentală. Dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor în ceea ce privește sănătatea mintală, solicitați ajutorul unui psiholog sau psihiatru.
- Sistemul dvs. imunitar beneficiază, de asemenea, de îngrijire orală, așa că nu uitați să faceți controale stomatologice preventive și igienă dentară cel puțin o dată pe an.
Resurse:
Definition of immune system - NCI Dictionary of Cancer Terms - NCI
Types of Immunity to a Disease | CDC
How does the immune system work? - InformedHealth.org - NCBI Bookshelf (nih.gov)
Weakened Immune System - Penn Medicine
Diseases of the Immune System - Genes and Disease - NCBI Bookshelf (nih.gov)
Nutrition and Immunity | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health