Slăbirea imunității - spune-i adio pentru totdeauna
În fiecare zi intrăm într-o lume în care suntem înconjurați de un număr nesfârșit de viruși, bacterii și diverse alte influențe externe. Corpul nostru servește drept un zid care ne protejează de vizitatorii nepoftiți. Uneori, însă, acest zid slăbește și vizitatorii nedoriți pătrund în corpul nostru. În acel moment, imunitatea este expusă riscului de boli și complicații de sănătate - așa-numita imunitate slăbită. Nu lăsați ca imunitatea dvs. să fie compromisă și zidurile corpului slăbit. Menține-o în formă maximă printr-un stil de viață sănătos și o îngrijire adecvată a corpului.
Imunitatea slăbită - iată cum o puteți recunoaște
Ne observăm corpul în fiecare zi, dar recunoașterea imunității slăbite poate fi dificilă. De obicei, suntem derutați de simptome, care pot fi variate și pot fi asociate cu diferite boli. Iată câteva semne și simptome care ne semnalează că sistemul nostru imunitar este slăbit:
- Susceptibilitate la infecții - în special infecții respiratorii precum gripa, răceala, durerile în gât și infecțiile pulmonare
- Creșterea frecvenței și a duratei bolilor, infecții recurente
- Probleme digestive
- dureri de cap
- Inflamație
- oboseală
- dureri musculare și articulare
- Tulburări autoimune - boli în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile celule și țesuturi
De asemenea, acordați o atenție sporită atunci când rănile se vindecă lent. Dacă rănile se vindecă greu sau devin inflamate, acest lucru ne poate spune că sistemul imunitar nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva infecțiilor și încetinește regenerarea țesuturilor. În caz contrar, dacă sistemul imunitar este suprasolicitat, acesta nu își poate regla corect răspunsul și atunci organismul nostru are o sensibilitate crescută la alergii și alergeni.
Pur și simplu, imunitatea slăbită se manifestă la persoanele cu boli mai frecvente și mai prelungite.
Slăbirea imunității - ce o cauzează?
Sistemul imunitar servește drept mecanism de protecție al organismului nostru. Rolul său este de a se asigura că pereții imaginari (corpul nostru) rămân întotdeauna puternici, sănătoși și nu lasă să intre diverși agenți patogeni. Există mai mulți factori care contribuie la slăbirea imunității și fac organismul mai susceptibil la infecții și boli.
Stresul cronic
Unul dintre principalele motive este stresul cronic. Dacă funcționați într-un mediu stresant pentru o perioadă lungă de timp și nu puteți controla stresul, acesta poate avea un efect negativ asupra sistemului imunitar. Atunci când suntem într-o stare de stres, organismul nostru produce hormoni de stres care suprimă răspunsul imunitar. Acest lucru poate duce la o slăbire a capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor și a proceselor inflamatorii.
Lipsa de somn
Un alt factor care poate slăbi imunitatea este lipsa de somn. În timpul somnului, nu numai că mușchii se refac după o activitate fizică extenuantă, dar și sistemul imunitar este refăcut și întărit. Lipsa unui somn de calitate poate duce la reducerea producției de anticorpi, care, combinată cu alți factori imunitari, ne face mai sensibili la infecții.
Dieta nesănătoasă
Dacă aveți o alimentație nesănătoasă și organismul dumneavoastră este lipsit de nutrienții necesari, acesta poate fi și un motiv pentru care imunitatea dumneavoastră este slăbită. Apărarea organismului este slăbită atunci când sunt ingerate cantități insuficiente de vitamine, minerale și antioxidanți. Încercați să vă gândiți dacă dieta dumneavoastră conține suficiente legume, fructe, proteine și fibre. Verificați aportul acestor nutrienți, deoarece lipsa lor poate duce la o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar.
Lipsa activității fizice
Uneori nu este suficient să ai o dietă sănătoasă, trebuie să faci și mișcare! Lipsa de activitate fizică poate contribui, de asemenea, la slăbirea imunității. A face suficientă mișcare și exerciții fizice are un efect pozitiv asupra corpului nostru. Activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui și a limfei, ceea ce asigură un transfer mai eficient al substanțelor celulare imunitare în organism. În plus, exercițiile fizice eliberează hormonii fericirii - endorfinele, care îmbunătățesc starea de spirit și au efecte antiinflamatorii.
Există și alți factori care pot cauza slăbirea imunității, cum ar fi administrarea de medicamente corticosteroide, nerespectarea măsurilor de igienă de bază sau vârsta unei persoane.
Faceți clic pe imagine pentru produse care vă ajută să vă stimulați imunitatea.
Mituri despre imunitatea slăbită
În zilele noastre, oamenii acordă mai multă atenție îngrijirii sistemului lor imunitar. Acest lucru se poate datora situației coronavirusurilor care ne-au afectat în ultimii ani. Odată cu interesul crescut pentru modul în care trebuie să avem grijă în mod corespunzător de sistemul imunitar, apar și o serie de mituri sau informații false. Noi v-am pregătit câteva date interesante.
Protejați-vă de frig, frigul provoacă boli! - MIT
Sezonul de iarnă abundă în diverși viruși și epidemii de gripă. Oamenii cred că temperaturile scăzute sunt de vină. Ei se înșeală. Cauza reală este schimbarea comportamentului oamenilor. Iarna ne mutăm în interior, unde petrecem mult mai mult timp. În mediul interior virușii și bacteriile se răspândesc mai repede decât în mediul exterior. Deoarece vremea rece îi aduce pe oameni mai aproape unii de alții, un simplu strănut - un contact strâns între oameni într-un spațiu mic - poate fi suficient pentru a răspândi o răceală.
Răceala cu siguranță nu este dușmanul tău! Încălzirea regulată a frigului îmbunătățește sistemul imunitar - crește fluxul sanguin în căile respiratorii, permițând celulelor imunitare să se deplaseze mai rapid.
Spălarea mâinilor „ucide” virușii - MIT
S-ar putea să fiți surprinși să aflați că spălarea mâinilor nu ucide de fapt virușii. Virusurile nu sunt vii, deci nu se pot replica. Săpunul aderă la membrana sau peretele exterior al virușilor. În consecință, se formează o lipiciune care permite microbilor să fie clătiți cu apă. Atunci când vă spălați pe mâini, vă spălați literalmente de virușii care vă pot îmbolnăvi. După ce vă spălați bine pe mâini, asigurați-vă că le uscați. Este mai greu să transmiteți viruși de pe mâinile uscate.
„Mai mult sport = imunitate mai bună” - Cu cât facem mai multă mișcare, cu atât imunitatea noastră este mai bună - MIT
Activitatea fizică regulată sub formă de sport este bună pentru organismul nostru. Nu se spune în zadar: „Prea mult din orice este rău pentru tine!” Această regulă se potrivește perfect cu cooperarea dintre sportul excesiv și sistemul imunitar. Dacă vă supuneți organismul la un stres fizic ridicat fără suficient timp de odihnă, acesta are un efect la fel de solicitant asupra organismului ca stresul excesiv, care slăbește imunitatea. Asigurați-vă că acordați organismului o odihnă adecvată după exercițiile fizice intense.
Alergiile sezoniere sunt un semn al unui sistem imunitar slăbit - MIT
Opusul este adevărat. Alergiile sezoniere sunt rezultatul unui răspuns imunitar hiperactiv care confundă particulele mici din aer cu microorganisme dăunătoare. Alergiile pot fi considerate ca fiind semnul distinctiv al unui sistem imunitar excesiv de vigilent. Alergiile nu sunt declanșate de bacterii sau viruși. În cazul alergiilor, organismul reacționează la particulele (polen, praf, mucegai) care intră în el ca un potențial agent patogen.
BONUS: Supa de pui bună vindecă răcelile - MIT
Oricât de bine ar suna, un bol de supă nu este un leac de niciun fel. Din păcate, supa în sine nu se mândrește cu abilități magice de vindecare. Nu trebuie să vă țineți capul în doliu și să nu o mai mâncați. Supa de găină, în special una bună făcută în casă, este o modalitate excelentă de a obține o nutriție consistentă într-un mod gustos. Este plină de ingrediente de calitate și antioxidanți din legume care vă pot ajuta organismul să se reîncarce atunci când aveți nevoie.
Produse pentru susținerea imunității slăbite >>>>
Cum puteți susține un sistem imunitar slăbit?
Ați reușit să citiți până aici? Atunci știți deja ce vă poate slăbi imunitatea și ce mituri sunt răspândite despre imunitate. Dar încă vă întrebați cum vă puteți susține sistemul imunitar. Este simplu. Trebuie doar să evitați lucrurile și modalitățile care vă slăbesc imunitatea.
Schimbă-ți stilul de viață
Încercați să vă schimbați stilul de viață. Ia-ți cel puțin 30 de minute pe zi pentru a face puțină mișcare. Nu este nimic dificil - ieșiți la o plimbare la țară; faceți yoga; vizitați un centru de fitness sau încercați un curs de exerciții în grup, există o mulțime de opțiuni. Nu este suficient să mergeți la centrul de fitness doar pentru a face o fotografie! Oferiți corpului odihnă suficientă sub forma unui somn de calitate. Durata de somn recomandată pentru adulți este de 7 până la 9 ore. Cu toate acestea, nu dormi tot weekendul. Minimizați stresul și îmbunătățiți-vă bunăstarea mentală, evitați stresul pe termen lung.
Alimentație sănătoasă
Nu uitați să țineți o dietă sănătoasă. Atunci când cumpărați alimente, orientați-vă către cele care sunt bogate în vitamine, minerale și au o valoare nutritivă ridicată. Faceți o dietă bogată în proteine, leguminoase, conține fructe bogate în vitamina C și D, dar dacă ajungeți la orice fel de fructe sau legume, aceasta va fi alegerea potrivită. Cele mai bune sunt citricele, merele, zmeura, murele și dintre legume broccoli, spanacul sau morcovii. Ceaiul verde și turmericul vor avea grijă de efectele antioxidante. Nu săriți peste pește, este bogat în acizi grași omega-3 și evitați alimentele prăjite, consumul excesiv de alcool și este recomandat să limitați fumatul.
Suplimente nutritive
După cum putem învăța din diversele reclame care ne sar în ochi din toate colțurile, ne putem întări sistemul imunitar și prin administrarea suplimentelor nutritive potrivite.
Vitamina C
Vitamina C crește producția de globule albe și astfel ajută la întărirea și îmbunătățirea sistemului imunitar. Are efecte antiinflamatorii și este un antioxidant puternic.
Complexul B
Complexul B este un grup de vitamine B care sunt importante pentru funcționarea organismului nostru. Acestea susțin producția de anticorpi (B6) și de globule albe (B6; B9; B12). au efect antiinflamator (B6; B12) și susțin producția de energie în celule (B1; B2; B3; B5) astfel încât organismul să poată lupta împotriva infecțiilor și bolilor.
Acai Berry
Din ce în ce mai populară în zona noastră este boaba albastru închis care crește pe copacii Acai din America de Sud. Cunoscută și sub numele de Acai Berry, aceasta este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali și cel mai sănătos fruct de pe planetă. Este excelent pentru susținerea sistemului imunitar.
Curcumina
Curcumina, ingredientul activ din turmeric, este, de asemenea, demn de menționat. Ca și suplimentele alimentare menționate mai sus, are efecte antiinflamatoare, antioxidante, promovează producția de globule albe și anticorpi. În plus, ajută la formarea citokininei, o proteină care reglează răspunsul imunitar.
V-am adus informații interesante despre sistemul imunitar. V-am oferit un ghid scurt și ușor despre cum să vă îmbunătățiți sistemul imunitar. Depinde doar de tine. Nu ezitați, începeți astăzi și preveniți bolile neplăcute.
Resurse:
How to boost your immune system - Harvard Health
What Exactly Does It Mean to Be Immunocompromised? - Dr. Axe (draxe.com)
Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold - PubMed (nih.gov)
Exercise and the Regulation of Immune Functions - PubMed (nih.gov)