Pielea și funcția sa
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și totodată cel mai vizibil. Principalele sale sarcini sunt protecția împotriva influențelor nedorite ale mediului extern, reglarea cantității de apă din organism, reglarea imunității și, de asemenea, producerea de hormoni. Pielea este în multe cazuri o „oglindă” a proceselor fiziologice, dar și patologice care au loc în organism. O simplă examinare fizică a pielii poate dezvălui deja nivelul de hidratare și starea nutrițională și, dimpotrivă, examinarea pielii poate dezvălui stări patologice precum hepatita, anemia sau chiar rezistența la insulină.
Pe parcursul îmbătrânirii, pielea suferă numeroase modificări complexe care afectează diferite aspecte ale structurii și funcției cutanate. La suprafață, aceste modificări se manifestă cel mai adesea prin subțierea pielii, uscăciune, roșeață, pigmentare neuniformă, formarea de riduri și pete întunecate, pierderea elasticității și multe alte manifestări. Zonele cele mai afectate sunt cele care sunt expuse cronic la razele ultraviolete ale soarelui de-a lungul vieții. În plus față de factorii incontrolabili care duc inevitabil la deteriorarea pielii odată cu înaintarea în vârstă la fiecare individ, recunoaștem, de asemenea, mulți factori de mediu controlabili care s-au dovedit a influența dinamica și amploarea modificărilor legate de vârstă. În această categorie intră fumatul, consumul de băuturi alcoolice, diverse medicamente, dar și stilul de viață general și alimentația.
O parte importantă a pielii sunt așa-numitele anexe dermice sau derivate ale pielii, care sunt firele de păr, părul, unghiile și diferite tipuri de glande exocrine. Acestea, ca și pielea, sunt supuse schimbărilor legate de vârstă. Cele mai frecvente sunt ruperea și căderea părului, pierderea pigmentării, perturbarea structurii unghiilor sau modificări ale activității glandelor sudoripare.
Pe lângă modificarea stilului de viață și eliminarea altor factori de risc, există o serie de opțiuni (cu excepția chirurgiei plastice) care, datorită cercetărilor intensive în dermatologie, s-au dovedit a avea un efect pozitiv asupra diferitelor aspecte ale îmbătrânirii naturale a pielii. Cel mai adesea, aceste produse oferă protecție suplimentară împotriva influențelor adverse ale mediului, promovează autoregenerarea și îmbunătățesc, de asemenea, hidratarea.
Rezultatele cercetărilor privind îngrijirea dermatologică...
Cercetările din ultimii ani sugerează că unul dintre candidații pentru o îngrijire dermatologică eficientă în contextul îmbătrânirii pielii sunt extractele din planta Opuntia ficus-indica, cunoscută și sub numele de Opuntia fig. Studiile in vitro și in vivo au arătat că extractele de Opuntia au efecte antioxidante și antiinflamatoare. Prin stimularea proteinelor filaggrin și loricrin, care sunt componente comune ale keratinocitelor mature (celulele pielii), aceste extracte pot îmbunătăți funcția de barieră a pielii. Substanțele bioactive din prickly pear pot accelera, de asemenea, regenerarea celulară și pot avea astfel un efect pozitiv asupra vindecării rănilor. Un posibil efect interesant al uleiului de pere de India, care a fost, de asemenea, studiat în condiții de laborator, este efectul său antimicrobian, sugerând o posibilă utilizare în tratamentul infecțiilor cutanate.
Cumpărați Prickly Pear Fig aici >>
În concluzie
În plus față de efectele sale pozitive asupra pielii, unele cercetări au arătat, de asemenea, un efect potențial asupra diferitelor boli cronice, cum ar fi boala coronariană cauzată de ateroscleroza arterelor coronare, steatoza (rigidizarea) ficatului și chiar posibile efecte benefice asupra ameliorării simptomelor după consumul excesiv de alcool.
Surse:
Del Socorro Santos Díaz M, Barba de la Rosa AP, Héliès-Toussaint C, Guéraud F, Nègre-Salvayre A. Opuntia spp.: Characterization and Benefits in Chronic Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8634249.
Nakahara T, Mitoma C, Hashimoto-Hachiya A, Takahara M, Tsuji G, Uchi H, Yan X, Hachisuka J, Chiba T, Esaki H, Kido-Nakahara M, Furue M. Antioxidant Opuntia ficus-indica Extract Activates AHR-NRF2 Signaling and Upregulates Filaggrin and Loricrin Expression in Human Keratinocytes. J Med Food. 2015 Oct;18(10):1143-9. d
Bonté F, Girard D, Archambault JC, Desmoulière A. Skin Changes During Ageing. Subcell Biochem. 2019;91:249-280.
Cumpărați Opuntia fig aiciu >>
![]() |
MUDr. Martin Klein a absolvit Facultatea de Medicină a Universității Comenius în 2012, unde lucrează în prezent ca cercetător și lector. Lucrează, de asemenea, în domeniul nutriției sănătoase. |