Oboseala cronică este foarte frecventă în stilul de viață dinamic de astăzi. Senzația de oboseală la sfârșitul unei zile sau săptămâni lungi de lucru este destul de normală. Cu toate acestea, dacă oboseala constantă persistă pentru o perioadă lungă de timp - luni până la ani, este vorba de oboseală cronică. Oboseala cronică poate cauza probleme grave de sănătate pe termen lung.
Care este principala cauză a oboselii?
O cauză principală a oboselii cronice este foarte dificil, aproape imposibil, de identificat. Această problemă are factori multipli. Cei mai comuni includ bolile subiacente, deficiențele nutritive, tulburările de somn, consumul de cofeină și stresul cronic. Mai jos, vom analiza mai în detaliu diferitele cauze ale oboselii.
În imagine puteți vedea cele mai frecvente motive pentru oboseala cronică.
Cauze psihologice ale oboselii
Oboseala cronică este cel mai adesea cauzată de cauze psihologice. Acestea sunt mult mai frecvente decât cele fizice. Organismul reacționează la tensiunea psihologică cu un somn întrerupt sau coeficientul de somn se înrăutățește. Astfel începe un ciclu al somnului deficitar și al oboselii cronice cauzate de acesta.
Mai jos puteți citi despre cele mai comune cauze psihologice:
Stresul
Stresul este atât de prezent în viața majorității oamenilor încât de multe ori nici nu-l mai observăm.
Există 3 tipuri de stres:
- Stresul acut: este un stres pe termen scurt, poate fi experimentat în situații negative și pozitive. Exemple de stres acut negativ sunt: un termen limită iminent, accidente etc. Exemple de stres acut pozitiv sunt: o plimbare în roller coaster, o nuntă, o mutare etc. Organismul și creierul revin la normal relativ repede după aceea.
- Stresul acut episodic: în acest caz, episoadele de stres acut apar de mai multe ori la rând. Persoana simte că de la o situație de criză ajunge în alta și așa mai departe. De exemplu, dacă o persoană are multe termene limită la rând sau, adesea, persoanele care lucrează în industria sănătății se confruntă cu această situație.
- Stresulcronic: acesta este stresul pe termen lung care este cauzat de diverși factori de stres. De exemplu, traiul într-o gospodărie toxică, cu certuri constante, sau într-un mediu de lucru stresant. Acest stres asupra sentimentelor nu se termină niciodată și, adesea, persoana nu vede o modalitate de a pune capăt acestuia.
Este foarte dificil să lucrezi cu stresul, de multe ori un profesionist precum un antrenor sau un psiholog poate fi de ajutor. Este important să fiți conștienți de acest lucru și să lucrați conștient la o mai bună gestionare a stresului.
Șocul emoțional
Șocurile emoționale includ, de exemplu, doliul, concedierea bruscă de la un loc de muncă sau despărțirea de partener. Astfel de situații pot cauza probleme de sănătate mintală. În consecință, ele pot fi motivul unui somn slab, chiar al unei oboseli persistente.
Depresia
Depresia este o boală psihică frecventă. Ea poate fi vindecată cu ajutorul unui psiholog sau psihiatru. Ea poate avea mai multe simptome: demotivare, slăbiciune, reticență de a se ridica din pat, oboseală persistentă, dezinteres pentru orice, probleme de somn, deconcentrare, gânduri suicidare. Dacă oricare dintre simptomele enumerate sunt prelungite, este recomandabil să solicitați ajutor profesional.
Anxietate
Sentimentele constante și incontrolabile de anxietate pot indica apariția unei tulburări anxioase generalizate. Oboseala cronică, anxietatea și iritabilitatea pot fi o consecință a acestei boli. Cel mai bun mod de acțiune este să solicitați ajutor medical.
Cauze fizice ale oboselii
Există 3 cauze fizice principale ale oboselii:
- Anemia feriprivă: deficitul de fier din sânge cauzează oboseală persistentă. Această afecțiune poate fi ameliorată cu tablete care conțin fier sau cu consumul de alimente bogate în fier. Exemple sunt sfecla roșie sau carnea de vită.
- Glanda tiroidă hipoactivă (hipotiroidism): în acest caz, glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Cel mai frecvent simptom este creșterea bruscă în greutate și sentimentele depresive. Această afecțiune poate fi tratată doar cu medicamente.
- Apneea în somn: aceasta este o tulburare de somn care se caracterizează prin pauze în respirație care durează mai mult de 10 secunde. Respirația superficială în timpul somnului este, de asemenea, un simptom. Acest lucru afectează calitatea somnului și cauzează oboseală și stinghereală.
Alte cauze fiziologice ale oboselii pot fi: sarcina, obezitatea, subponderalitatea, tratamentele împotriva cancerului (chimioterapia), efectele secundare ale anumitor medicamente.
Cauze ale oboselii legate de stilul de viață
Lumea dinamică de astăzi le cere adesea oamenilor să fie mai ocupați decât optim. Există, de asemenea, evenimente globale care afectează negativ oamenii - situații pandemice, războaie etc. Oamenii au puțin timp să aibă grijă de ei înșiși. Ei sunt epuizați fizic și psihic, iar acest lucru duce de multe ori la oboseală cronică.
Alcoolul
Consumul excesiv de alcool afectează calitatea somnului. Acest lucru, la rândul său, cauzează oboseală persistentă. Consumul frecvent de alcool provoacă letargie și sentimente depresive.
Exercițiile fizice
Exercițiul fizic are multe beneficii pentru corpul uman - după activitatea fizică, calitatea somnului se îmbunătățește. Stilul de viață sedentar din zilele noastre și puținul exercițiu fizic sunt asociate cu oboseala. Cu toate acestea, chiar și exercițiul excesiv poate avea efecte negative. Organismul nu are timp și spațiu pentru regenerarea necesară.
Cafeina
Cofeina crește vigilența prin interferarea cu anumite procese chimice din creier care reglează ciclul somn-veghe. Cu toate acestea, atunci când cafeina este complet metabolizată de organism, aceasta poate provoca o senzație de oboseală. Consumul excesiv de băuturi cofeinizate poate perturba somnul și provoca oboseală.
Obiceiuri alimentare nesănătoase
Mâncarea are un impact direct asupra modului în care se simte o persoană. Oboseala după masă este o problemă comună. Aceasta este cauzată mai ales de alimentele care conțin multe grăsimi sau sunt foarte procesate. Cu o dietă sănătoasă și echilibrată, este posibil să se amelioreze oboseala într-o mare măsură.
Care sunt simptomele oboselii?
Simptomele oboselii cronice sunt variate. Este foarte individual pentru fiecare cum se manifestă oboseala. Cele mai frecvente simptome includ:
- dureri de cap
- oboseală și somnolență
- amețeli
- dureri musculare
- slăbiciune musculară
- reflexe și reacții încetinite
- deficiențe în luarea deciziilor și deconcentrare
- stare de spirit - iritabilitate
Oboseala cronică poate dispărea de la sine?
Este puțin probabil ca oboseala persistentă să dispară de la sine fără modificări ale stilului de viață. Sau fără rezolvarea dificultăților de sănătate mintală sau a problemelor de sănătate. După cum am menționat mai sus, principalele cauze pot fi împărțite în 3 părți principale. Trebuie să aflați că ce anume vă provoacă oboseala. Apoi, ocupați-vă de acea problemă sau de acele probleme pentru a face starea mai bună.
[produse_articol]
Cum să combatem oboseala?
Odată ce cauza oboselii a fost identificată, este mai ușor să găsiți o soluție la problema de bază și să îmbunătățiți nivelul de energie. Cu toate acestea, există fapte sau recomandări de bază care au un efect benefic asupra unei persoane:
- Lumina naturală și lumina soarelui sunt importante, încercați să eliminați lumina artificială la minimum
- Începeți-vă ziua cu un mic dejun bogat în proteine
- Faceți exerciții fizice în aer liber, dacă este posibil
- Limitați consumul de cofeină
- Rămâneți hidratat - beți cel puțin 2 litri de apă pe zi
- Întindeți-vă timp de 20-30 de minute în timpul zilei
- Luați suplimente nutritive: multivitamine, Acai Berry, Maca, Gaba
- Nu fumați
- Limitați consumul de alcool
- Respectați 7 până la 9 ore de somn pe zi
Toate produsele noastre care vă ajută să combateți oboseala pot fi găsite aici >>>>
Ce alimente ajută la combaterea oboselii?
O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru buna funcționare a organismului uman. Dieta trebuie să conțină cantități suficiente de proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre. Cu toate acestea, există alimente care au un efect deosebit de benefic asupra oboselii. Le puteți vedea în imaginea de mai jos:
Surse:
Stress and your health: MedlinePlus Medical Encyclopedia
Psychiatry.org - What Is Depression?
Overview - Generalised anxiety disorder in adults - NHS (www.nhs.uk)
Iron deficiency anaemia - NHS (www.nhs.uk)
Underactive thyroid (hypothyroidism) - NHS (www.nhs.uk)
Sleep apnoea - NHS (www.nhs.uk)