Androgenii joacă un rol-cheie în metabolismul oaselor, mușchilor, grăsimilor, eritropoiezei (adică producția de globule roșii) și contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății cognitive. Androgenii se referă la hormonii de natură steroidiană produși la bărbați predominant de celulele din testicule (testosteron), iar la femei de celulele din ovare (estrogen, progesteron) și, într-o mai mică măsură, de celulele din glandele suprarenale. Testosteronul în sine este cel mai important hormon sexual masculin, care influențează fizicul și aspectul bărbaților, stimulează spermatogeneza (producția de spermă) și controlează, de asemenea, activitatea sexuală, contribuind astfel la o viață sexuală sănătoasă.
La bărbații după vârsta de 40 de ani, există un sindrom progresiv de „climacteriu masculin”, adică o scădere demonstrabilă a androgenilor (de exemplu, a testosteronului), ceea ce duce la o scădere a libidoului, o scădere a volumului ejaculatului, disfuncție erectilă și chiar infertilitate. Alte semne ale scăderii nivelului de testosteron includ scăderea stabilității mentale. Bărbații devin mai puțin rezistenți emoțional și mental, ceea ce poate duce la schimbări frecvente de dispoziție și chiar la apariția depresiei. Nu în ultimul rând, pe lângă problemele psihologice, pot apărea și probleme fizice, manifestate prin creșterea depunerii de grăsime până la ginecomastie (mărirea glandei mamare masculine), osteoporoză, pierderea masei musculare, scăderea energiei, a condiției fizice și a forței, ceea ce duce la epuizare mai rapidă și oboseală chiar și după un efort fizic moderat. În plus față de factorii genetici, căderea părului și a părului corporal este, de asemenea, asociată cu o scădere a testosteronului. Nivelul scăzut de testosteron poate duce, de asemenea, la probleme medicale mai grave, cum ar fi susceptibilitatea crescută la diverse boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare.
Standardul de aur în materie de tratament este utilizarea pe termen lung a testosteronului preparat sintetic, dar acesta implică o serie de efecte secundare grave, cum ar fi riscul crescut de boli cardiovasculare (infarct miocardic, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral), boli hepatice, apnee în somn și chiar, conform unor cercetări științifice recente, utilizarea testosteronului sintetic a fost asociată cu un risc crescut de apariție a tumorilor de prostată. Din cauza riscurilor menționate mai sus, produsele fitofarmaceutice (preparate de origine vegetală) sunt din ce în ce mai utilizate pentru a compensa deficitul de testosteron, un efect extrem de pozitiv fiind documentat în cazul utilizării Tribulusterrestris. Rezultatele unui studiu meta-analitic din 2020 vorbesc clar în favoarea utilizării preparatelor naturale din Anemone în tratamentul infertilității și al libidoului scăzut, datorită compoziției sale unice (flavonoide, saponine, taninuri, terpenoide, acizi fenol-carboxilici, alcaloizi). Aceste elemente au diferite potențiale farmacologice - antiinflamator, antimicrobian și antioxidant, datorită cărora Anemone are și potențial imunomodulator, hepatoprotector și anticancerigen.
Menopauza, ca parte naturală a îmbătrânirii, apare între 40 și 55 de ani din viața unei femei. Scăderea nivelului de estrogen produs de ovare este responsabilă de debutul perioadei de tranziție, când frecvența ciclului menstrual scade până când dispare complet și femeia nu mai este capabilă să conceapă. Marea majoritate a femeilor experimentează așa-numitele simptome ale menopauzei, care, în unele cazuri, pot fi severe și pot avea un impact semnificativ asupra activităților zilnice. Cele mai frecvente simptome includ: bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și disconfort în timpul actului sexual din cauza unei scăderi a aportului de sânge în zona genitală, o predispoziție crescută la obezitate, probleme de somn, tulburări de dispoziție și anxietate, probleme de memorie și concentrare, iritabilitate, depresie și, nu în ultimul rând, o scădere a libidoului. Aceste simptome pot începe cu câteva luni înainte de ultima perioadă menstruală și durează în medie până la 4 ani. Consecințele mai grave ale unei scăderi a estrogenului includ un risc mai mare de osteoporoză și boli cardiovasculare.
Terapia, ca și în cazul scăderii testosteronului la bărbați, se concentrează pe terapia de substituție hormonală sub formă de tablete, plasturi dermici, geluri vaginale și creme care conțin estrogen și progesteron. Terapia cognitiv-comportamentală este axată pe problemele psihologice, împreună cu utilizarea antidepresivelor. Desigur, terapia de substituție hormonală poate fi însoțită de efecte secundare care o fac să nu fie potrivită pentru fiecare femeie. Exemple de efecte secundare includ sângerări, flatulență (gaze), sensibilitate mamară, dureri de cap, modificări ale dispoziției și greață. Riscurile potențiale pentru sănătate includ infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza și cancerul mamar. Aceste riscuri determină din ce în ce mai mult femeile să caute terapii non-hormonale bazate pe surse naturale. Conform unor lucrări științifice recente, efectul pozitiv al Anemonei a fost demonstrat și pentru problemele asociate cu menopauza, deși în trecut efectele sale erau mai des menționate în tratamentul scăderii testosteronului la bărbați. Într-un studiu realizat în 2020 pe femei aflate în premenopauză și postmenopauză, s-a constatat un efect semnificativ pozitiv al Anemone pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, în timp ce creștea libidoul și reducea disconfortul sexual, fără a se observa efecte adverse în timpul unui tratament de trei luni.
Referințe bibliografice
Ștefănescu R, Tero-Vescan A, Negroiu A, Aurică E, Vari CE. A Comprehensive Review of the Phytochemical, Pharmacological, and Toxicological Properties of Tribulus terrestris L. Biomolecules. 2020;10(5):752.
Shahid M, Riaz M, Talpur MM, Pirzada T. Phytopharmacology of Tribulus terrestris. J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Jul-Sep;30(3):785-788.
Martimbianco ALC, Pacheco RL, Vilarino FL, Latorraca COC, Torloni MR, Riera R. Tribulus Terrestris for Female Sexual Dysfunction: A Systematic Review. Rev Bras Ginecol Obstet. 2020 Jul;42(7):427-435. English.
Tadayon M, Shojaee M, Afshari P, Moghimipour E, Haghighizadeh MH. The effect of hydro-alcohol extract of Tribulus terrestris on sexual satisfaction in postmenopause women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):888-892
![]() |
MUDr. Martin Klein a absolvit Facultatea de Medicină a Universității Comenius în 2012, unde lucrează în prezent ca cercetător și lector. Lucrează, de asemenea, în domeniul nutriției sănătoase. |