Pastilele de memorie - funcționează oare și vor îmbunătăți memoria?
Aveți probleme de concentrare sau de memorie? Vi se pare dificil să acordați atenție unei activități sau unei sarcini pentru mai mult de 5-10 minute? Dificultățile de concentrare și de memorie pot cauza diverse probleme la locul de muncă sau în ceea ce privește performanța academică, dacă încă studiați. Citiți mai departe dacă doriți să aflați mai multe despre această problemă.
Care sunt simptomele unei tulburări de concentrare?
Tulburările de concentrare și de memorie vă pot afecta negativ viața personală sau profesională. Problemele de concentrare pot veni sub mai multe forme și simptome. Cele mai frecvente includ:
- dificultăți în a sta nemișcat
- dificultăți de gândire clară
- dificultăți în a-și aminti lucruri care s-au întâmplat cu puțin timp în urmă
- dificultăți în luarea deciziilor
- pierderea frecventă a lucrurilor sau dificultăți în a-și aminti unde sunt lucrurile
- incapacitatea de a efectua sarcini complexe
- pierderea concentrării după o perioadă scurtă de timp
- lipsa de energie fizică sau mentală pentru concentrare
Desigur, dacă acest lucru se întâmplă de câteva ori sau doar în cazurile în care vă confruntați cu mai mult stres, aceasta este o reacție normală. Cu toate acestea, dacă observați aceste simptome asupra dvs. în mod frecvent sau într-un grad care interferează deja cu munca sau viața dvs. personală, este recomandabil să abordați problema și să căutați o soluție. Următoarea imagine ilustrează cum vă puteți simți dacă aveți probleme cu concentrarea și memoria. În stânga se vede cum vă puteți simți dacă aveți probleme de concentrare. În partea dreaptă puteți vedea cum ar fi optim să rezolvați obstacolele din viața dumneavoastră.
Care sunt cauzele tulburărilor de concentrare și de memorie?
Aceasta este o problemă complexă care este influențată de o serie de factori. Principalii factori pot fi împărțiți în 3 mari categorii.
- Factorigenetici: acești factori sunt aproape incontrolabili. Alegerea unui stil de viață adecvat îi poate atenua, dar aceștia sunt determinați de genetică, cum ar fi ADHD, sau predispoziția la boala Huntington sau Alzheimer.
- Boli: Bolile care cauzează dificultăți de memorie și concentrare pot fi mentale și fizice. Cele mai frecvente sunt următoarele: Depresia și anxietatea
- Demența
- Insomnia
- Depresie
- Schizofrenia
- Epilepsia
- 3. Stilul de viață: un stil de viață nesănătos are un impact semnificativ asupra bunei funcționări a sistemului nervos, cu care memoria și concentrarea sunt strâns legate. Cei mai importanți factori sunt următorii:
- Lipsa de somn - dacă dormiți mai puțin de 7-9 ore, pe termen lung, creierul nu este capabil să se recupereze suficient în timpul nopții.
- Lipsa de nutrienți - înfometarea sau alimentația necorespunzătoare determină o lipsă de energie pentru creier, care nu poate funcționa optim.
- Lipsa de exerciții fizice - un stil de viață sedentar și lipsa de activitate fizică au un impact negativ asupra funcției cognitive a unei persoane.
- Oboseala - este, de asemenea, legată de lipsa de somn, dar dacă sunteți epuizat mental, doar somnul nu vă va ajuta. Asigurați-vă că vă odihniți suficient sub formă de hobby-uri, sport, lectură etc.
- Stresul - Stresul excesiv are un impact negativ asupra sănătății generale a unei persoane, iar sistemul nervos, memoria și capacitatea de concentrare nu fac excepție. Dacă țineți stresul sub control, calitatea vieții dumneavoastră se poate îmbunătăți într-o mare măsură.
Cum sunt legate memoria și concentrarea?
Cea mai clară legătură dintre memorie și concentrare poate fi observată în faptul că oamenii sunt mai predispuși să își amintească informațiile sau evenimentele asupra cărora se concentrează. De exemplu, o persoană care se concentrează asupra citirii unei cărți are mai multe șanse să își amintească informațiile din carte decât versurile unui cântec care se aude în fundal. O altă legătură între memorie și concentrare este că, în unele cazuri, memoria direcționează de fapt concentrarea; oamenii tind să își concentreze atenția asupra mediului înconjurător pe baza amintirilor lor, deoarece memoria poate oferi contextul pentru concentrare.
Care parte a creierului controlează memoria și concentrarea?
Amintirile nu sunt stocate într-o singură parte a creierului. Diferite tipuri sunt stocate în diferite zone interconectate ale creierului. Zona specifică depinde de tipul de memorie.
- Amintiriexplicite - se referă la evenimente care vi s-au întâmplat (episodice), precum și la fapte și informații generale (semantice). Aceste amintiri se găsesc în trei părți importante ale creierului: hipocampusul, neocortexul și amigdala.
- Amintiri implicite - acestea includ amintirile motorii, de exemplu, și se bazează pe ganglionii bazali și pe cerebel.
- Memoria de lucru pe termen scurt - este cea mai proaspătă, memoria pe termen scurt care este stocată în cortexul prefrontal.
Cum vă puteți îmbunătăți memoria și concentrarea?
Există o gamă largă de opțiuni și modalități de a vă îmbunătăți memoria și concentrarea.
Îmbunătățirea concentrării:
- Eliminați distragerile - ar putea fi vorba, de exemplu, de muzică, de un telefon mobil cu notificările pornite. Dacă identificați ceea ce vă poate distrage atenția și puteți elimina acest lucru din mediul dumneavoastră, sunteți cu un pas mai aproape de obiectivul dumneavoastră.
- Fă-ți timp să te relaxezi în mod regulat - găsește 5-10 minute la fiecare oră pentru a te relaxa, cum ar fi să citești o carte, să faci o plimbare rapidă, o întindere rapidă. Acest lucru vă va reîmprospăta creierul și vă veți putea concentra mai bine asupra următoarei sarcini.
- Revedeți-vă medicamentele - mai multe medicamente pot avea un efect secundar asupra sistemului dumneavoastră nervos. Dacă luați anumite medicamente în mod regulat, este o idee bună să revizuiți acest lucru.
- Limitați zahărul - deoarece alimentele bogate în zahăr vă vor împinge nivelul de glucoză din sânge foarte sus, iar apoi aceste niveluri vor scădea din nou foarte repede, ceea ce va face să vă simțiți obosit și deconcentrat.
- Păstrați-vă creierul activ - faceți activități care stimulează funcțiile creierului, cum ar fi puzzle-uri, cuvinte încrucișate, sudoku, citirea de cărți și așa mai departe. Aceste activități au, de asemenea, un efect benefic asupra memoriei.
Îmbunătățirea memoriei:
- Introduceți mișcarea zilnică în rutina dumneavoastră - activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui în tot corpul, inclusiv în sistemul nervos și creier. Cu ajutorul mișcării, vă puteți îmbunătăți memoria. Chiar și cea mai elementară mișcare contează, cum ar fi plimbările scurte în timpul zilei, întinderile, yoga ușoară, alergarea sau alte activități sportive.
- Rămâneți organizat - este mai probabil să uitați ceva dacă mediul dvs. nu este organizat. Scrierea unor liste de lucruri de făcut pentru ziua respectivă sau planificarea zilei de mâine vă pot ajuta cu sarcinile.
- Fiți atenți la programul de somn - un deficit de somn poate duce la probleme de memorie. Somnul optim ar trebui să dureze între 7 și 9 ore. În mod ideal, fără să vă treziți și fără să fiți deranjat.
- Țineți o dietă sănătoasă - o dietă sănătoasă are un efect pozitiv asupra creierului și asupra funcției cognitive. Alegeți surse de proteine sărace în grăsimi, cum ar fi peștele, leguminoasele, carnea de pasăre. De asemenea, asigurați-vă că obțineți suficiente fibre sub formă de fructe și legume.
Ce pastile de memorie există?
Deoarece problemele de memorie și concentrare au o gamă largă de cauze, putem analiza ameliorarea acestor probleme din mai multe perspective. Este important să rețineți că există atât suplimente nutritive care pot ajuta, cât și medicamente eliberate pe bază de rețetă care ajută prin tratarea bolilor care declanșează problemele.
Din păcate, nu există niciun miracol, dar este posibil să se îmbunătățească aceste probleme cu răbdare, schimbări corecte ale stilului de viață și suplimente nutritive. Câteva produse dovedite de la noi:
- Ashwagandha BIO: are un impact pozitiv asupra mai multor domenii critice privind această problemă. Acesta poate ajuta la ameliorarea stresului, la îmbunătățirea calității somnului, a memoriei și a concentrării, conform studiilor clinice.
- Ginkgo Biloba: este una dintre cele mai cunoscute plante pentru susținerea memoriei și a concentrării. Este folosit pentru a îmbunătăți memoria, a spori concentrarea și performanța mentală.
- Maca: Maca peruviana este cunoscută în primul rând pentru capacitatea sa de a crește libidoul și de a îmbunătăți starea de spirit. Cu toate acestea, are efecte pozitive confirmate clinic în ceea ce privește îmbunătățirea învățării spațiale și a deficiențelor de memorie și atenuarea deficitelor de memorie. Maca a fost, de asemenea, confirmată pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și a coordonării motorii și poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă.
Portofoliul complet de produse pe această temă poate fi găsit aici >>>>
Sunt pastilele de memorie cu adevărat funcționale?
După cum am menționat mai sus, nu există pastile de memorie miraculoase care vă vor ajuta să rezolvați aceste dificultăți în câteva zile. Este nevoie de timp și, fără modificări ale stilului de viață, niciun supliment sau pilulă nu va putea fi eficient la maxim. Suplimentele nutritive menționate mai sus și-au susținut beneficiile cu studii clinice. Acestea trebuie să fie luate în mod regulat pentru a fi eficiente.
Resurse:
Memory and concentration problems | Stroke Association
4 ways to improve focus and memory - Harvard Health
Memory Loss (Short- and Long-Term): Causes and Treatments (webmd.com)