Probleme de somn
Problemele de somn sunt frecvente, iar pentru o mare parte a societății, acestea sunt probleme care îi chinuie în fiecare noapte. Este o problemă importantă care merită atenția dumneavoastră. Dacă și dumneavoastră aveți probleme de somn sau sunteți interesat de acest subiect, citiți mai departe. Dacă sunteți interesat de alte articole referitoare la această problemă, faceți clic aici.
Ce tipuri de insomnie există?
Există mai mult de 80 de tipuri de insomnie. Cu toate acestea, 4 tipuri sunt cele mai frecvente. Mai jos puteți găsi informații mai detaliate despre aceste 4 tipuri.
Insomnia
Insomnia este cel mai frecvent tip de insomnie. Insomnia poate fi descrisă ca o problemă de somn în care o persoană nu poate adormi, somnul este perturbat și persoana se trezește adesea în timpul nopții. Pe termen lung, aceasta provoacă un deficit serios de somn. Deficitul pe termen lung poate duce la creșterea în greutate (și obezitatea ulterioară), diabet și hipertensiune arterială.
Insomnia poate fi:
- Pe termen scurt - durează de obicei câteva zile sau săptămâni. Cel mai frecvent factor declanșator este stresul crescut.
- Cronică - insomnia este caracterizată ca cronică atunci când problemele de somn vin de cel puțin 3 ori pe săptămână timp de mai mult de 3 luni.
Simptomele insomniei:
- dificultăți de adormire sau trezirea în mijlocul nopții
- dificultăți în a adormi din nou
- senzație de oboseală în timpul zilei
- iritabilitate sau dispoziție deprimată
- dificultăți de concentrare sau de memorare
Simptomele insomniei de scurtă durată apar la aproximativ 33 % până la 50 % din populația adultă, prevalența insomniei cronice fiind estimată la 10 % până la 15 %.
Apneea în somn
Apneea în somn este o afecțiune în care o persoană nu mai respiră în timpul somnului, chiar și de mai multe ori pe noapte. Creierul reacționează trezind persoana și începând să respire. Cu toate acestea, un somn odihnitor, de calitate și netulburat este imposibil. Nivelul de stres este ridicat, iar pe termen lung poate avea efecte negative asupra sănătății inimii.
Tipuri de apnee în somn:
- Apnee obstructivă în somn - căile respiratorii sunt blocate
- apnee centrală - creierul nu controlează corect respirația
Apneea în somn este rară, dar răspândită. Experții estimează că afectează aproximativ 5 până la 10% dintre persoanele din întreaga lume. Cu toate acestea, afecțiunea este adesea foarte ușor de gestionat, în special dacă se respectă cu strictețe tratamentul prescris.
Sindromul picioarelor neliniștite
Sindromul picioarelor neliniștite, denumit și boala Willis-Ekbom, este o tulburare care provoacă o nevoie puternică de mișcare. De asemenea, provoacă senzații descrise ca târâre, mâncărime, tracțiune, pulsație sau arsură. Acest sindrom se întâlnește genetic în familii și este, de asemenea, legat de multe afecțiuni și boli și medicamente.
Deși prin denumire este asociat cu o problemă a picioarelor, nevoia de a se mișca poate apărea și la nivelul mâinilor sau în întregul corp.
Simptomele apar mai ales seara sau în timpul nopții și cauzează probleme de adormire. Riscul simptomelor și al sindromului în general crește odată cu vârsta. Acesta afectează aproximativ 10% din populație.
Narcolepsia
Narcolepsia este o afecțiune în care o persoană este incapabilă să își controleze somnul. Simptomul tipic este că o persoană adoarme pe neașteptate, în orice moment al zilei. Deși această afecțiune este gravă și deranjantă, ea răspunde de obicei bine la tratament. Cu atenție și precauții, este posibilă gestionarea acestei afecțiuni și adaptarea la efectele sale.
Această problemă afectează o mică parte a populației, iar detectarea corectă a diagnosticului este o provocare.
Care este cauza principală a insomniei?
De obicei, problemele de somn nu au o cauză principală. Este vorba de o combinație de mai mulți factori. Le putem împărți în 4 categorii principale:
- Probleme fizice - de exemplu, dureri cronice cauzate de artrită, dureri de cap și așa mai departe.
- Probleme medicale - de exemplu, apneea de somn menționată mai sus.
- Tulburări psihiatrice - de exemplu depresia și tulburările de anxietate.
- Probleme generate de mediu - de exemplu, este prea multă lumină, partenerul sforăie și așa mai departe.
De asemenea, problemele de somn pe termen lung pot cauza o serie de probleme. Acest lucru funcționează ca un cerc vicios, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos. Oboseala este rezultatul unui deficit de somn. Dacă sunteți obosit, este posibil să aveți dificultăți în a face față vieții de zi cu zi. Nu veți simți un sentiment de realizare, ceea ce duce la scăderea stimei de sine. Iar de aici, apar mai ușor sentimentele de stres sau de îngrijorare, la care vă veți gândi noaptea și care vă vor înrăutăți calitatea somnului. Și iată cum ciclul poate funcționa cu ușurință dacă nu alegeți să vă rezolvați problemele.
Cum este posibil să stopați insomnia în mod natural?
Cel mai important și primul punct este să găsiți cauza insomniei. Acest lucru este foarte individual și probabil că aveți mai mulți factori declanșatori pentru problemele de somn.
Examinați-vă împrejurimile pentru a vedea dacă ați putea să vă îmbunătățiți condițiile, cum ar fi salteaua, plapuma, lumina, sunetele și alte influențe externe. Încercați să stabiliți o rutină - culcarea și trezirea la aceeași oră dimineața pentru perioade mai lungi de timp.
În această epocă a smartphone-urilor, tabletelor, computerelor și altele asemenea, este posibil să citim și să auzim din ce în ce mai mult despre așa-numita lumină albastră. Lumina albastră este lumina emisă de diverse dispozitive electronice. Oamenii de știință studiază efectul luminii albastre asupra corpului uman și, conform studiilor, aceasta vă poate perturba tiparele de somn. Este recomandabil să folosiți ochelari roșii dacă folosiți smartphone-ul în pat noaptea. În mod ideal, însă, nu ar trebui să utilizați telefonul mobil cu cel puțin o oră înainte de a vă culca. Încercați să schimbați telefonul cu o carte sau să scrieți în jurnal seara înainte de culcare.
De asemenea, este important să solicitați ajutor profesional cât mai curând posibil dacă suferiți de boli - fiziologice sau psihice. Cu tratamentul potrivit puteți depăși aceste boli, sănătatea este baza unei bune calități a vieții, care include un somn suficient.
Iată un rezumat al modalităților simple, de bază, prin care puteți ameliora problemele de somn:
- Stabiliți o rutină - adormiți și treziți-vă la aceeași oră.
- Eliminați distragerile - zgomot, lumină etc.
- Nu folosiți telefonul mobil chiar înainte de culcare, sau folosiți ochelari roșii filtrați.
- Beți o băutură caldă înainte de culcare - lapte, lapte vegetal, ceai decafeinizat (ideal verde sau din plante - mușețel).
- Oferiți-vă un duș fierbinte sau o baie cu săruri epsom sau uleiuri esențiale calmante, cum ar fi lavanda.
- Încheiați-vă ziua cu yoga blândă urmată de meditație pentru a relaxa mușchii încordați și a calma mintea.
Ce vitamine ajută la insomnie?
Există o serie de extracte din diferite plante care au un efect pozitiv asupra problemelor de somn. Mai multe dintre ele reduc tensiunea internă și ajută la calmare.
De asemenea, este recomandabil să luați preparate cu melatonină înainte de culcare. Acesta poate fi achiziționat sub formă de ulei, spray, tablete, de exemplu.
Recomandările noastre dovedite:
- Acai Berry. Are nenumărate beneficii pentru organismul uman, iar unul dintre acestea este vindecarea insomniei și îmbunătățirea dispoziției.
- GABA: GABA acționează ca un neurotransmițător în creier, unde inhibă procesele nervoase și calmează activitatea nervoasă. Acest lucru duce, de asemenea, la un somn de mai bună calitate.
- Maca.
Click aici pentru portofoliul complet de produse și vitamine >>>>
Resurse:
How Blue Light Affects Sleep | Sleep Foundation
Sleep problems - Every Mind Matters - NHS (www.nhs.uk)
Sleep Apnea: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment (clevelandclinic.org)
Restless Legs Syndrome (RLS): Causes, Symptoms, Diagnosis (clevelandclinic.org)
Narcolepsy: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment (clevelandclinic.org)