Retinolul (vitamina A) este o vitamină liposolubilă aparținând unui grup de substanțe chimice cunoscute sub denumirea de retinoizi. Acesta include, de asemenea, retinal și acid retinoic, ambele având funcții biologice similare vitaminei A (vitamina A însăși este transformată în aceste substanțe în organism, prin intermediul cărora își desfășoară activitatea fiziologică). Retinoizii sunt în general asociați cu vederea, deoarece însăși denumirea lor derivă din cuvântul latin pentru retină (lat. retina). În plus însă, pe lângă ochi, retinoizii sunt foarte importanți și în dezvoltarea embrionară a mai multor organe, inclusiv ficatul, sistemul nervos, inima, rinichii, intestinul și membrele. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, foarte importante pentru buna funcționare a pielii și sunt utilizate în farmacoterapia diferitelor boli de piele, cum ar fi acneea, rozaceea (rozaceea), psoriazis, lupus eritematos sau în inflamația bacteriană a foliculilor de păr, pioderma și multe altele.
Vitamina A se numără, de asemenea, printre substanțele care s-au dovedit a încetini procesul de îmbătrânire. Retinolul liposolubil trece prin stratul cornos și pătrunde parțial în stratul profund al pielii . Atunci când retinolul intră în contact cu celulele pielii (keratinocitele), pătrunde în interiorul acestora și se leagă de un receptor specific de legare a retinolului. Prin această interacțiune, acesta stimulează proliferarea keratinocitelor, întărește capacitatea de protecție a pielii și reduce pierderea de apă prin piele prin întărirea rezistenței naturale a acesteia la apă. În plus, retinolul poate influența și activitatea altor celule din piele responsabile de formarea componentelor țesutului conjunctiv (fibroblaste), pigmentare (melanocite) și procese imunitare (celule Langerhans). O capacitate importantă a retinolului este și aceea de a proteja fibrele de colagen de degradare prin influențarea enzimelor din piele care sunt responsabile de descompunerea matricei intercelulare. Datorită acestor efecte, retinolul este utilizat într-o varietate de aplicații cosmetice și dermatologice, inclusiv tratarea ridurilor, îmbunătățirea texturii pielii și, de asemenea, ameliorarea pigmentării anormale și a uscăciunii. Din acest motiv, retinolul este unul dintre cele mai utilizate preparate cosmetice. Cercetări recente au arătat că o formă stabilizată de retinol stimulează și sinteza acidului hialuronic.
Deși retinolul a fost utilizat în aplicații cosmetice timp de mai multe decenii, până de curând nu s-a înțeles pe deplin ce mecanisme sunt responsabile de efectele benefice ale retinolului. Mecanismele de acțiune menționate anterior au fost confirmate de mai multe lucrări experimentale, inclusiv un studiu care a examinat direct la microscop mostre de piele prelevate de la voluntari. În cadrul acestui studiu, autorii au constatat, utilizând analiza genetică, un microscop special și sistemul computerizat de analiză facială F.A.C.E.S., că aplicarea topică a retinolului afectează în mod semnificativ caracteristicile celulare și moleculare ale pielii. Una dintre manifestările îmbătrânirii pielii, vizibilă la microscop, este aplatizarea tranziției dintre epidermă și dermă (joncțiunea dermo-epidermică), care are un curs ondulat în cazul pielii tinere și sănătoase. Un studiu a arătat că retinolul poate nu numai să încetinească, ci chiar să inverseze acest proces, ceea ce se manifestă ca efect anti-îmbătrânire al retinolului. În plus față de factorii naturali și incontrolabili care provoacă îmbătrânirea pielii, expunerea prelungită la lumina soarelui, cunoscută sub numele de fotoîmbătrânire, are un efect negativ semnificativ în ceea ce privește accelerarea acestui proces. Pielea se subțiază, își pierde elasticitatea, se produc riduri, pigmentare neuniformă și textură neregulată a pielii. Aici, a fost demonstrat și efectul pozitiv al retinolului, confirmat de un studiu recent din 2019.
Ca orice produs, aplicarea topică a retinolului poate fi asociată cu unele efecte secundare, cum ar fi arsurile și mâncărimile, astfel încât este important să urmați cu atenție toate recomandările de aplicare și dozare.
În concluzie, retinolul este un produs foarte eficient, cu un efect benefic dovedit clinic în încetinirea îmbătrânirii pielii datorită capacității sale de a influența pozitiv procesele fiziologice cheie care au loc în piele.
Surse:
Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, Vaughn AR, Nguyen M, Reiter P, Bosanac S, Yan H, Foolad N, Sivamani RK. Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-296.
Kong R, Cui Y, Fisher GJ, Wang X, Chen Y, Schneider LM, Majmudar G. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol. 2016 Mar;15(1):49-57.
Zasada M, Budzisz E. Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy Dermatol Alergol. 2019 Aug;36(4):392-397.
![]() |
MUDr. Martin Klein a absolvit Facultatea de Medicină a Universității Comenius în 2012, unde lucrează în prezent ca cercetător și lector. Lucrează, de asemenea, în domeniul nutriției sănătoase. |