Magneziul în sarcină: asigurați o sarcină sănătoasă

Magneziul în sarcină: asigurați o sarcină sănătoasă

Magneziul sau magneziul este unul dintre mineralele foarte importante care influențează multe procese din corpul uman. În timpul sarcinii, nevoia de aport de magneziu crește cu 15 până la 30%. În același timp, din cauza hormonilor, crește și consumul său în organism, deoarece există un aport crescut de sânge la rinichi și este excretat din organism în cantități mai mari în urină. În mod natural, acest lucru înseamnă că aportul acestui mineral prețios ar trebui să fie crescut de o femeie însărcinată. Magneziul în sarcină poate fi luat din dietă, dar există și suplimente nutritive adecvate care vor asigura că magneziul nu este deficitar în organismul unei femei însărcinate. Efectele sale sunt utilizate în tratamentul diferitelor simptome, cum ar fi preeclampsia, hipertensiunea arterială, crampele sau previne riscul de naștere prematură. Cât magneziu în sarcină poate lua o femeie? Ajută magneziul la crampele la picioare?

Roluri și efecte ale magneziului în organism:

Majoritatea medicilor informează femeile însărcinate cu privire la nevoile crescute ale organismului lor de aport de nutrienți valoroși din punct de vedere nutrițional, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale. Magneziul este unul dintre mineralele importante nu numai în viața unei femei însărcinate. O cantitate suficientă de magneziu este esențială atât pentru femeie, cât și pentru făt însuși. În timpul sarcinii, magneziul este important pentru dezvoltarea corectă a oaselor, organelor și sistemului nervos al copilului. Magneziul joacă un rol important în metabolism. Cea mai mare proporție de magneziu se află în mușchii și oasele oamenilor. Acesta este prezent în sute de procese biochimice ale corpului uman. Magneziul în sarcină are efecte secundare? Ce magneziu în sarcină să iau?

Magneziul în sarcină și funcțiile sale

Magneziul este unul dintre mineralele - electroliți care sunt esențiali pentru funcționarea organismului nostru. În timpul sarcinii unei femei, nivelul de magneziu din sânge scade și este excretat într-o mai mare măsură în timpul urinării, cu o creștere a nevoii de magneziu de 10 până la 30% în diferite etape ale sarcinii.

Creșterea consumului se datorează fătului în creștere, a cărui nevoie de magneziu crește. Magneziul joacă un rol în atenuarea contracțiilor musculare, a întăririi abdomenului și, de exemplu, a contracțiilor uterine în timpul falsului sau a contracțiilor de travaliu. Acesta contribuie la o tensiune arterială stabilă, afectează colesterolul, nivelul zahărului din sânge și promovează funcționarea sănătoasă a inimii.

De exemplu, magneziul controlează până la 300 de enzime din organism care transformă nutrienții ingerați în energie sau proteine din aminoacizi. De asemenea, ajută la digestie. Elimină riscurile de umflături, crampe musculare la nivelul membrelor sau reduce frecvența întăririlor abdominale. În general, contribuie la sănătatea oaselor, la sănătatea dentară și la o bună condiție musculară. Are un efect pozitiv împotriva apariției migrenelor, care sunt adesea rezultatul unei cantități insuficiente de magneziu în sânge.

În timpul sarcinii, are un efect semnificativ asupra dispoziției și echilibrului psihologic al femeii însărcinate. Într-o anumită măsură, reduce riscul de apariție a stărilor depresive și contribuie la îmbunătățirea calității somnului. O concentrație suficientă de magneziu în sângele unei femei însărcinate acționează ca o prevenire în dezvoltarea diferitelor complicații de sănătate.

Simptomele deficitului de magneziu:

Ce toate pot provoca deficiența de magneziu în sarcină? Practic, aceasta poate afecta negativ toate procesele organismului din care face parte. Cu toate acestea, prezintă, de asemenea, riscuri mult mai mari pentru femeia însărcinată, care poate pune în pericol dezvoltarea și sănătatea fătului. Acțiunea magneziului în organism este foarte extinsă. Ce simptome pot indica faptul că nivelul de magneziu din organism nu este suficient?

  • Ritm cardiac neregulat
  • Incidență mai mare a crampelor musculare - viței, degete, întărirea mai frecventă a abdomenului...
  • Tensiune arterială instabilă - preeclampsie și eclampsie
  • Ritm cardiac rapid și dificultăți de respirație
  • Risc crescut de naștere prematură - scurgere prematură a lichidului amniotic
  • Risc de avort spontan sau copil cu greutate mică la naștere
  • Probabilitate mai mare de migrene și dureri de cap
  • Sensibilitate crescută la stres - nervozitate, dispoziție, anxietate (a se observa posibila apariție a depresiei postnatale) și oboseală
  • Creșterea numărului de carii dentare, ruperea unghiilor și a părului
  • Risc posibil de apariție a diabetului gestațional
  • tulburări digestive (constipație, diaree, vărsături) cauzate de reglarea inadecvată a anumitor enzime și de o mai slabă reglare metabolică a absorbției proteinelor, grăsimilor și zaharurilor

Diagnosticul se realizează prin recoltarea de sânge și analiza ulterioară a acestuia. Se stabilește astfel nivelul de magneziu și se prescrie un tratament pentru creșterea sistematică a cantității de magneziu. Un nivel sub 0,7 mmol/l este considerat a fi redus. Adesea, o deficiență este indicată și de o deficiență a altor minerale, cum ar fi calciul sau potasiul. În unele cazuri, este monitorizată și cantitatea de magneziu excretată în urină. În majoritatea cazurilor, aportul de magneziu este crescut prin suplimente alimentare adecvate sau prin modificări ale stilului de viață.

În cazurile acute, se administrează o perfuzie de magneziu în sarcină, care livrează direct o concentrație mai mare de magneziu în sânge și optimizează procesele biochimice care, altfel, ar putea să nu funcționeze corect în organism și ar putea provoca complicațiile menționate mai sus sau consecințe ireversibile.

Dozele zilnice recomandate de magneziu pentru femeile însărcinate:

Multe femei întreabă în discuții și forumuri ce magneziu este indicat să ia în timpul sarcinii. Fie că este vorba de o utilizare preventivă, fie că s-a constatat că femeia însărcinată are un deficit de magneziu în organism, cel mai bine este să consultați un medic/medic sau un farmacist/farmacie. Pe piață sunt disponibile un număr mare de suplimente alimentare care conțin magneziu și alte minerale. Există, de asemenea, suplimente care conțin exclusiv magneziu.

Magneziul este disponibil în diverse forme. Ceea ce este important atunci când îl luați este cât de eficient îl poate absorbi organismul. Atât pentru prevenirea, cât și pentru deficitul de magneziu, medicii și experții recomandă cel mai mult utilizarea suplimentelor alimentare care conțin magneziu. Acidul orotic, de exemplu, este considerat a fi purtătorul perfect de magneziu în organism. Datorită acestuia, magneziul este absorbit eficient. Unele suplimente alimentare combină mai multe tipuri de purtători de magneziu și absorbția lor este de natură diferită, ceea ce este, de asemenea, o alegere bună.

Mai multe surse oferă intervale diferite de ceea ce este doza optimă de magneziu în timpul sarcinii. În primul rând, prin urmare, urmați recomandările medicului dumneavoastră sau ale farmacistului pentru medicamentele eliberate fără rețetă și pe bază de prescripție medicală, care vă pot sfătui cel mai bine cu privire la cantitatea de magneziu necesară pentru nevoile dumneavoastră. De asemenea, medicii le sfătuiesc pe femeile însărcinate să consume mai multe alimente bogate în magneziu.

Unele surse afirmă că este recomandat să luați între 200 și 400 mg zilnic în timpul sarcinii. Alte surse, pe de altă parte, indică o valoare optimă de aproximativ 350 până la 400 mg pe zi. Acest aport mai mare se datorează faptului că cerințele organismului pentru magneziu sunt mai mari în timpul sarcinii. În special începând cu săptămâna 16-18, nivelul acestuia scade și organismul îl excretă într-un ritm mai ridicat. Doza zilnică de magneziu în timpul sarcinii poate avea și o limită de vârstă. Femeile însărcinate cu vârsta de 18 ani și mai tinere ar trebui să ia o doză zilnică de aproximativ 400 mg, cele cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani 350 mg, iar cele cu vârsta de 31 de ani și peste aproximativ 360 mg pe zi.

Cât timp să luați magneziu în timpul sarcinii?

Din aproximativ a 36-a săptămână de sarcină, ginecologii recomandă ca viitoarele mame să sară peste suplimentele alimentare care conțin magneziu și, de asemenea, să limiteze aportul acestuia în dieta naturală. Deoarece efectele magneziului reduc riscul de crampe musculare - contracții, acestea pot afecta în mod natural activitatea musculară a uterului (notă: este un organ muscular). În consecință, acestea pot provoca atenuarea contracțiilor false (Braxton-Hicks) sau de travaliu. Aceasta reprezintă o condiție nedorită în stadiul final al sarcinii.

De când să luați magneziu în timpul sarcinii nu este strict stabilit. Cu toate acestea, se recomandă administrarea magneziului ca supliment preventiv înainte de sarcină și cel târziu din săptămâna 16 de sarcină, când cantitatea acestuia în organism scade. Ca și în cazul acidului folic, de exemplu, este de preferat utilizarea preventivă. Deșișansele de supradozaj de magneziu sunt minime, prea mult magneziu poate, de asemenea, provoca daune. Un nivel prea ridicat de magneziu se poate manifesta prin somnolență excesivă, diaree, transpirație sau ritm cardiac neregulat. Prea mult magneziu poate duce, de asemenea, la sindromul uterului leneș și, în unele cazuri, poate provoca reportul sarcinii. Cu toate acestea, un deficit de magneziu este o complicație mai frecventă în sarcină.

Magneziul în sarcină - experiență

Subiectul magneziului în sarcină este, de asemenea, abordat de femeile care discută pe diverse platforme. Majoritatea femeilor declară că au luat magneziu în sarcină și din diverse motive. Unele pentru contracții uterine și întărirea abdomenului, altele pentru presiune fluctuantă, oboseală, insomnie, nervozitate sau dificultăți de respirație. În ceea ce privește forma, femeile au preferat pilula, dar un număr de femei au discutat despre magneziu sub formă efervescentă. Preferințele diferă și în ceea ce privește produsele individuale. Suplimentele alimentare au fost cele mai frecvent menționate. Mamele cu experiență reamintesc, de asemenea, că administrarea de magneziu începând cu 35 tt nu este recomandată pentru a atenua contracțiile. La unele femei, cantitățile excesive de magneziu au cauzat reportul de sarcină.

Surse:

Magnesium supplementation in pregnancy - Makrides, M - 2014 | Cochrane Library

Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial - PMC (nih.gov)

The Role of Magnesium in Pregnancy and in Fetal Programming of Adult Diseases - PMC (nih.gov)

Magnesium supplementation and preeclampsia in low-income pregnant women – a randomized double-blind clinical trial | BMC Pregnancy and Childbirth | Full Text (biomedcentral.com)