Creșterea nivelului de serotonină: Cheia sănătății mintale și a bunei dispoziții

Creșterea nivelului de serotonină: Cheia sănătății mintale și a bunei dispoziții

Sunteți adesea într-o dispoziție proastă și predispus la depresie? Vă simțiți slab, stresat și aveți probleme cu somnul? O deficiență de serotonină poate fi cauza. Ce este serotonina, cum putem obține o creștere a nivelului de serotonină și cum ne afectează organismul?

Serotonina și funcțiile sale în organism

Serotonina, considerată în mod simplist un hormon care contribuie la sentimentele de bunăstare și fericire, este de fapt un neurotransmițător. Acesta este un compus chimic al cărui rol este de a transmite informații între celulele nervoase. Neurotransmițătorul serotonină afectează somnul, starea de spirit, emoțiile și chiar apetitul unei persoane.

Așadar, care sunt cauzele deficienței sale sau care sunt efectele sale în organism?

  • Acționează în sistemul nervos central - afectează starea de spirit și emoțiile, ameliorează depresia, sentimentele de anxietate și agresivitate
  • Atunci când este scăzută , simțim durerea mai intens
  • De asemenea, afectează calitatea somnului - cu cât este mai multă serotonină, cu atât somnul este mai bun
  • De asemenea, afectează sistemul digestiv - reglează digestia și crește mișcările intestinale
  • Îmbunătățește în mod natural apetitul

Care sunt cauzele deficitului de serotonină?

Deficitul de serotonină se datorează în primul rând predispoziției genetice. Dacă părinții dumneavoastră au avut o problemă similară, este probabil ca deficitul de serotonină să vă afecteze și pe dumneavoastră.

Cu toate acestea, factorii externi, cum ar fi lipsa luminii zilei, lipsa de exerciții fizice sau o dietă necorespunzătoare, pot contribui, de asemenea, la producerea acesteia. Așadar, cum pot fi crescute nivelurile de serotonină?

Creșterea naturală a nivelului de serotonină

Puteți stimula producția de serotonină într-o varietate de moduri. Încercați să adoptați aceste obiceiuri:

  1. Gândiți pozitiv.
  2. Faceți sport sau cel puțin mișcați-vă regulat.
  3. Petreceți timp în aer liber, la soare.
  4. Mențineți un program de somn sănătos.
  5. Consumați o dietă sănătoasă și variată.

Serotonina în pastile există?

Serotonina în pastile nu există. Cu toate acestea, organismul nostru poate produce serotonină prin conversia acesteia din L-triptofan. L-triptofanul este un aminoacid, important pentru producerea serotoninei, care poate fi găsit de exemplu în alimente, dar și în suplimentele alimentare.

ȘTIAȚI: "Deficitul de serotonină este ereditar?”

Cum puteți obține serotonină din alimente? Consumați alimente care conțin triptofan, și anume curcan și carne slabă, pește, soia, alune, lapte sau ciocolată.

Cu toate acestea, experții sunt de acord că nu veți obține suficient triptofan doar din alimentație. Prin urmare, în timpul iernii - o perioadă mai deprimantă, dacă sunteți sub stres pentru o lungă perioadă de timp și vă simțiți deprimat, nu ezitați să ajungeți la suplimentele alimentare care conțin l-triptofan.

Serotonina este un hormon și un neurotransmițător important care joacă un rol într-o gamă largă de funcții corporale. Atunci când aceasta este scăzută, pot apărea o serie de afecțiuni, inclusiv depresia și anxietatea.

Ce este serotonina?

Serotonina (5-HT) este un hormon. Ca neurotransmițător, acesta este implicat în transmiterea mesajelor în sistemul nervos central (SNC). Cu toate acestea, are și alte funcții.

Serotonina și funcțiile și efectele sale

Serotonina este importantă pentru o gamă largă de funcții în creier și în întregul organism, deoarece afectează:

  • somnul
  • comportamentul
  • apetitul
  • starea de spirit
  • fericirea
  • învățarea și memoria
  • digestia
  • densitatea osoasă
  • sănătatea sexuală

Există multe necunoscute cu privire la serotonină și efectul său și trebuie să fie cercetate în continuare.

Cu toate acestea, experții au legat activitatea scăzută a acestui neurotransmițător de o serie de probleme psihologice, inclusiv depresia, anxietatea, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Unde se găsește serotonina?

Acest hormon al stării de bine face parte din aproape fiecare parte a creierului, dar până la 80% din serotonină se găsește în intestin, mai exact în așa-numitele celule enterocromafine ale sistemului nervos enteric, unde este responsabilă de reglarea digestiei (creșterea tranzitului intestinal). Serotonina care se găsește în creier este, la rândul său, responsabilă de buna dispoziție. Dezechilibrele serotoninei sunt asociate cu o varietate de probleme de sănătate mintală și fizică.

Cum se produce serotonina?

Acest neurotransmițător important este format în organism din aminoacidul triptofan. Triptofanul este un acid gras esențial (ceea ce înseamnă că organismul nu îl poate produce și trebuie să îl ia din alimentație) și se găsește mai ales în alimentele de origine animală, dar și în cele vegetale. Conversia triptofanului în serotonină necesită

  • vitaminele B (în special B12, B6, folat)
  • Lumina UV

Vitaminele B se găsesc în principal în alimentația animală. La latitudinea noastră (Slovacia), lumina UV este disponibilă tot timpul anului de la soare.

Serotonina este sintetizată în SNC și stocată în principal în tractul gastrointestinal (80%), dar și în creier și în trombocite (20%). În condițiile serii, aceasta începe să se transforme în melatonină - hormonul somnului.

Ce se întâmplă dacă ai prea multă serotonină?

Când vine vorba de menținerea unei stări de spirit perfecte și de a face față depresiei, mulți oameni concluzionează automat că, cu cât nivelul de serotonină este mai ridicat, cu atât mai bine - dar acest lucru nu este în întregime adevărat! Deși este corect să spunem că nivelurile scăzute de serotonină pot fi un vinovat semnificativ în depresie, creșterea prea mare a nivelului de serotonină în sânge poate duce la o afecțiune medicală gravă cunoscută sub numele de sindromul serotoninei.

Sindromul serotoninei, denumit și toxicitatea serotoninei, este o afecțiune care poate pune viața în pericol, cauzată de niveluri prea ridicate de serotonină în organism. Acesta este aproape întotdeauna cauzat de administrarea de antidepresive împreună cu alte medicamente eliberate pe bază de rețetă sau suplimente naturale sau medicamente care cresc, de asemenea, serotonina în organism. Sindromul serotoninei dispare de obicei atunci când încetați să luați aceste medicamente. Cu toate acestea, dacă suspectați că aveți sindromul serotoninei, este foarte important să solicitați ajutor medical. Această afecțiune este de obicei tratată în spital.

Tratamentul la medic

SSRI sunt medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală care pot ajuta la reducerea simptomelor anumitor afecțiuni fizice și psihice. Aceste medicamente cresc concentrațiile de serotonină sau îmbunătățesc utilizarea serotoninei de către organism.

Aceste medicamente pot îmbunătăți problemele de dispoziție sau pot reduce anxietatea la unele persoane.

Alte modalități de a menține niveluri sănătoase de serotonină includ exercițiile fizice, tehnicile de gestionare a stresului și poate anumite alimente.

Sindromul serotoninei

Sindromul serotoninei poate apărea atunci când prea multă serotonină este activă în sistemul nervos. Aceasta este o afecțiune care pune viața în pericol și care este, de obicei, rezultatul consumului de medicamente, al consumului de droguri recreative sau al interacțiunilor medicamentoase.

Manifestările includ:

  • tremurături, tremurături
  • confuzie
  • constricție a vaselor de sânge
  • bătăi rapide ale inimii
  • presiune crescută
  • rigiditate musculară
  • agitație, manie
  • convulsii

O persoană cu un astfel de sindrom are nevoie de asistență medicală imediată.

Rezumat la sfârșit

Serotonina este un neurotransmițător important în corpul nostru care transmite informații între celule. Nu numai nivelurile scăzute, ci și cele prea ridicate de serotonină pot fi o problemă.

Puteți menține un nivel sigur de serotonină în corpul dumneavoastră în mai multe moduri, inclusiv prin diverse suplimente.

O persoană cu sindrom serotoninic (niveluri prea ridicate de serotonină) are nevoie de asistență medicală imediată.

CBD pare a fi un supliment natural promițător pentru a ajuta la menținerea nivelului de serotonină în echilibru, potrivit mai multor experți și studii, dar sunt necesare mai multe cercetări.

În cazul în care luați alte medicamente, consultați mai întâi un medic înainte de a include orice supliment pentru creșterea nivelului de serotonină.

Surse:

A systematic review of the effect of L-tryptophan supplementation on mood and emotional functioning - PubMed (nih.gov)

Nutrients | Free Full-Text | Influence of Tryptophan and Serotonin on Mood and Cognition with a Possible Role of the Gut-Brain Axis (mdpi.com)

L-tryptophan administration and increase in cerebral serotonin levels: Systematic review | Request PDF (researchgate.net)

The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence | Molecular Psychiatry (nature.com