Efectele secundare ale L-triptofanului - cum le putem preveni?

Efectele secundare ale L-triptofanului - cum le putem preveni?

L-triptofanul este un aminoacid esențial care este necesar în principal pentru producerea hormonului fericirii - Serotonina. Este important pentru sănătatea mentală generală și pentru somn. Ce efect are L-triptofanul asupra corpului uman? Ajută cu adevărat împotriva depresiei și a somnului de proastă calitate?

L-triptofanul este o substanță importantă care afectează producția hormonilor Serotonină și Melatonină. Triptofanul este introdus în organism din alimente, iar deficitul său se poate manifesta prin diverse tulburări psihologice.

Astfel, L-triptofanul poate fi considerat un mijloc de prevenire a diferitelor tulburări de dispoziție și probleme psihologice.

Ce este L-triptofanul?

L-triptofanul este un aminoacid esențial și un element esențial al proteinelor. Triptofanul nu este produs chiar de organismul uman și, prin urmare, trebuie să fie furnizat prin alimentație.

După absorbția sa din alimente, L-triptofanul este transformat în molecula 5-HTP (5-hidroxitriptofan) și apoi din 5-HTP în hormonul fericirii Serotonina.

În prezența vitaminelor B3 și B6, triptofanul este transformat în hormonul serotonină. Serotonina este transformată noaptea în melatonină, cunoscută și ca hormonul somnului.

Serotonina este un neurotransmițător și astfel ajută la transmiterea semnalelor nervoase atât în creier, cât și în tractul digestiv, influențând procesul de somn și termoreglarea organismului. Modificările nivelului de serotonină din creier pot altera negativ starea de spirit curentă și starea psihologică generală.

L-triptofanul susține sinteza vitaminei B3 (niacina), care este importantă pentru transformarea micronutrienților în energie. Este, de asemenea, o vitamină de reglare a apetitului. Un beneficiu interesant este că, deși triptofanul calmează mintea, ajută la îmbunătățirea performanței fizice.

Efecte posibile ale suplimentării cu L-triptofan:

  • Stimularea producției de serotonină
  • Stimularea producției de melatonină
  • Promovarea calității somnului
  • Reducerea problemelor de insomnie
  • Promovarea bunăstării psihologice generale
  • Stimularea energiei mentale și fizice
  • Reducerea stărilor de anxietate
  • Reducerea sentimentelor de tensiune și stres
  • Susținerea imunității și a sistemului nervos
  • Susținerea funcției cognitive
  • Susținerea sistemului digestiv
  • Susținerea metabolismului energetic

Triptofanul poate fi astfel găsit în alimentele bogate în proteine. Acestea sunt în principal carnea, ouăle, brânza, peștele, nucile, semințele, tofu, leguminoasele și altele.

Astfel, dacă consumați o dietă echilibrată și completă, cel mai probabil luați triptofan și substanțele necesare pentru a-l converti.

Există în prezent pe piață un număr destul de mare de suplimente nutritive care conțin L-triptofan. Pulbere, capsule sau tablete. Cu toate acestea,acestea nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată.

Pentru utilizarea regulată pe termen lung, doza maximă este de 1500 mg pe zi. Pentru unii, 200 g până la 500 g pe zi, sau chiar mai puțin, poate fi suficient.

Doza zilnică recomandată nu trebuie depășită, deoarece utilizarea excesivă a triptofanului poate duce la apariția unor efecte adverse asupra sănătății.

Cu toate acestea, în ceea ce privește cantitatea de L-triptofan ingerată, se poate vorbi de surse și materii prime specifice. Unele alimente proteice se caracterizează doar prin cantități ridicate din acest aminoacid.

Surse dietetice mari de L-triptofan:

  • Pui
  • carne de vită
  • ouă
  • Somon
  • Creveți
  • Produse lactate (brânză de vaci)
  • Fasole boabe
  • Banană
  • Spanac
  • Nuci și semințe (dovleac)

Doza prescrisă nu se aplică farmacoterapiei ajustate profesional de un medic pentru tratamentul anumitor afecțiuni medicale.

Suplimentele nutritive nu sunt destinate femeilor însărcinate și care alăptează sau copiilor.

Persoanele care sunt tratate într-o clinică ambulatorie psihiatrică sau neurologică trebuie să își consulte medicul cu privire la oportunitatea acestui supliment alimentar.

Efecte secundare ale l-triptofanului și contraindicații

L-triptofanul are o serie de beneficii pentru sănătate, dar suplimentul alimentar poate provoca efecte secundare neplăcute la unele persoane. Cu toate acestea, efectele secundare nu sunt frecvente.

L-triptofanul este un aminoacid esențial care este important pentru o serie de funcții în organism, inclusiv sinteza proteinelor și producerea neurotransmițătorilor. În ciuda efectelor sale benefice, L-triptofanul poate avea și unele efecte adverse.

Un posibil efect secundar este oboseala și somnolența. L-triptofanul este un precursor al neurotransmițătorului serotonină, care este ulterior transformat în hormonul melatonină, responsabil pentru reglarea somnului. Prin urmare, consumul excesiv de L-triptofan poate provoca somnolență și niveluri reduse de energie.

În plus, consumul excesiv de L-triptofan poate provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi diaree, greață sau dureri de stomac. Aceste simptome sunt adesea asociate cu creșterea producției de acid în stomac sau cu o digestie necorespunzătoare.

Uneori, administrarea de L-triptofan poate provoca și reacții alergice, cum ar fi mâncărime, erupții cutanate sau umflături. Cu toate acestea, aceste simptome sunt rare și majoritatea oamenilor tolerează bine L-triptofanul.

Este important să rețineți că efectele secundare ale L-triptofanului pot varia în funcție de factori individuali, cum ar fi doza, calea de administrare și sensibilitatea individuală a organismului. Este recomandabil să vă consultați medicul înainte de a lua L-triptofan, mai ales dacă aveți probleme de sănătate existente sau luați alte medicamente. Dacă apar efecte secundare, este important să întrerupeți administrarea de L-triptofan și să solicitați sfatul medicului.

Pot apărea efecte gastrointestinale în termeni de arsuri la stomac, dureri abdominale și senzație de rău. Alte efecte secundare includ dureri de cap sau uscăciunea gurii. Cele mai rare includ amețeli, slăbiciune generală, respirație grea sau vedere încețoșată.

În acest caz, este necesar să nu mai luați suplimentul alimentar și să vă consultați medicul cu privire la starea dumneavoastră de sănătate.

Nu luați L-triptofan dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Dacă încercați să concepeți, consultați un ginecolog cu privire la administrarea acestuia.

Suplimentul alimentar nu este, de asemenea, potrivit pentru copii.

Nu luați triptofan dacă aveți afecțiuni hepatice sau renale - consultați un medic.

Dacă sunteți interesat și de un articol referitor la experiențele utilizatorilor cu l-triptofan, faceți clic aici - Experiențe și recenzii L-triptofan.

Resurse